Tänään vietetään kansainvälistä naistenpäivää – YK suuntaa huomion kehitysmaiden naisiin

YK:n tasa-arvojärjestön mukaan tasa-arvoa ei ole saavutettu missään, mutta tärkeintä on huomioida kaikkein heikoimmassa asemassa olevat naiset.

Kotimaa

Tänään lauantaina vietetään kansainvälistä naistenpäivää. YK aloitti naistenpäivän viettämisen kansainvälisenä naisten vuonna 1975, mutta ensimmäistä kertaa naistenpäivää vietettiin useissa maissa samaan aikaan vuonna 1911.

Tänä vuonna YK:n tasa-arvojärjestö UN Women haluaa kiinnittää huomion kehitysmaiden naisiin. YK-järjestön teemana tänään ovat vuosituhattavoitteet, joilla köyhyyttä ja eriarvoisuutta halutaan merkittävästi vähentää vuoteen 2015 mennessä.

Suomen UN Womenin toiminnanjohtajan Elina Multasen mukaan naisia koskevat vuosituhattavoitteet toteutuvat hitaasti.

– Vaikka tasa-arvoa ei ole saavutettu missään, on erityisen tärkeää ottaa vuosituhattavoitteissa loppukiri siellä, missä naisten ja tyttöjen asema on kaikkein heikoin, Multala sanoo tiedotteessa.

Esimerkiksi äitiyskuolleisuutta halutaan vähentää kolmella neljäosalla, mutta tavoitetta ei Multalan mukaan saavuteta ilman voimakkaampia investointeja ja poliittista tukea.

– Edelleen lähes tuhat naista kuolee joka päivä raskauden aikana tai synnytyksessä. Äitiysterveyden ja siihen liittyvien palvelujen osalta erot kaupunkien rikkaiden naisten ja maaseudun köyhien naisten välillä ovat valtavat.

Lisäksi yhtä paljon tyttöjä ja poikia aloittaa nykyään peruskoulun, mutta toisen ja ylempien asteiden koulutuksessa epätasa-arvo on vielä huomattava. Multalan mukaan Afrikassa kaikkein köyhimmät tytöt pystyvät suorittamaan peruskoulun vasta vuonna 2086.

– Jotta saataisiin aikaan todellista edistymistä, tyttöjän täytyy myös pysyä koulussa, eikä koulutie saa katketa naimisiin menoon tai äidiksi tuloon.