Saudi-Arabia listasi Muslimiveljeskunnan terroristijärjestöksi

Saudi-Arabia on aiemmin muun muassa kieltänyt Muslimiveljeskunnan kirjat pääkaupunki Riadissa pidetyiltä kirjamessuilta. Egyptin hallitus kiitteli päätöstä ja piti sitä osoituksena "koordinaatiosta ja solidaarisuudesta" Egyptin ja Saudi-Arabian välillä.

Ulkomaat

Saudi-Arabia ilmoitti perjantaina pitävänsä Muslimiveljeskuntaa al-Qaidan tapaisena terroristijärjestönä, jonka jäsenyys tai tukeminen voi johtaa 5-30 vuoden vankeusrangaistukseen.

Ilmoitus liittyy kuningas Abdullahin viime kuussa antamaan kuninkaalliseen asetukseen ääriryhmien tunnistamiseksi. Samalla maassa astuivat voimaan uudet terrorisminvastaiset lait.

Muslimiveljeskunta on joutunut mustalle listalle eri puolilla Persianlahtea Egyptissä viime vuoden heinäkuussa tapahtuneen presidentti Mohammed Mursin vallasta syöksemisen jälkeen. Mursin Muslimiveljeskunnan toiminta on sen jälkeen kielletty Egyptissä.

Saudi-Arabia on aiemmin muun muassa kieltänyt Muslimiveljeskunnan kirjat pääkaupunki Riadissa pidetyiltä kirjamessuilta. Maa veti suurlähettiläänsä Qatarista, joka on pysynyt Muslimiveljeskunnan tukijana samoin kuin Bahrain ja Arabiemiraatit.

Egyptin hallitus kiitteli päätöstä ja piti sitä osoituksena "koordinaatiosta ja solidaarisuudesta" Egyptin ja Saudi-Arabian välillä. Egyptin hallitus toivoo, että muutkin maat tekisivät samoin.

Muslimiveljeskunta antoi tyrmistyneen lausunnon kuultuaan Saudi-Arabian määrittelystä terroristijärjestöksi.

-Yksi ryhmittymämme perusperiaatteista on, että emme puutu muiden valtioiden asioihin. Kuningaskunnan uusi kannanotto on täydellinen irtiotto sen aiemmista suhteista ryhmittymäämme, jotka olivat vakaat kuningaskunnan perustamisesta aina tähän asti, Muslimiveljeskunta sanoi lausunnossaan.

Lähteet: AP