Ministeri Niinistö ei anna periksi ydinvoimalakiistassa

Hallituksen enemmistö on syksyllä hyväksymässä Pyhäjoen ydinvoimalan periaatepäätöksen täydennyshakemuksen. Vihreät eivät kuitenkaan aio antaa periksi.

Kotimaa
Ville Niinistö
Ville Niinistö vieraili Ylen Ykkösaamussa lauantaina.Yle

Vihreät ei aio antaa periksi Fennovoiman ydinvoimalaa koskevassa kiistassa, vakuuttaa ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.).

Fennovoima jätti viikolla työ- ja elinkeinoministeriöön hakemuksen Pyhäjoen ydinvoimalan periaatepäätöksen täydentämisestä. Vihreät eivät kuitenkaan hyväksy ydinvoiman lisärakentamista.

– Lähdemme siitä, että hallitusohjelmaa noudatetaan, ympäristöministeri, Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö sanoi Ylen Ykkösaamussa.

Hallituksen enemmistö syksyllä on hyväksymässä periaatepäätöksen täydennyshakemuksen.

– Vastustamme tätä. Jos emme pysty hallituskumppaneita vakuuttamaan siitä, että hallitusohjelmaa tulee noudattaa ja että uusia poliittisia lupaprosesseja ei eduskuntaan viedä, niin sitten tilanne arvioidaan silloin, Niinistö totesi.

Pääministeri Jyrki Katainen on todennut, että häntä ei voi kiristää hallituksen hajottamisella.

– Ei vakavilla asioilla kiristetä, vaan niissä on kysymys siitä, että mihin Suomen kannattaa panostaa. Haluammeko keskitettyä energiantuotantoa, jossa tuomme Suomeen vahvasti venäläisomisteinen venäläinen ydinreaktori, vai panostammeko kotimaisiin uusiutuviin energiamuotoihin ja -tehokkuuteen ja sieltä tuleviin kotimaisiin teollisiin työpaikkoihin ja hajautettuun energiatuotantoon. Tämä on se linjavalinta, mikä meillä on edessä.

Niinistön mukaan nyt ei puhuta valtapolitiikasta vaan Suomen tulevaisuudesta.

Vuonna 2010 hallitus teki periaatepäätöksen siitä, että Fennovoima voi rakentaa lisää ydinvoimaa Suomeen. Vihreät vastustivat päätöstä, mutta jäivät kuitenkin hallitukseen. Seuraavissa eduskuntavaaleissa puolueen edustajanpaikoista hävisi kolmannes.

Niinistön mukaan Vihreät totesi viime vaalien jälkeen, että puolue osallistuu tähän hallitukseen vain, jos muun muassa uusia ydinvoimalupia ei myönnetä.