Putin: Krimin viranomaisten toimien tarkoituksena suojella kansan etuja

Venäjän presidentti Vladimir Putin on puhunut Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa ja Britannian pääministerin David Cameronin kanssa.

Ulkomaat

Venäjän presidentti Vladimir Putin katsoo, että Krimin johdon tarkoituksena on toimillaan suojella alueen väestön etuja.

Putin sanoi puhelimitse käydyssä keskustelussa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja Britannian pääministerin David Cameronin kanssa, että Krimin viranomaisten toimet noudattavat kansainvälistä oikeutta. Krimin alueparlamentti ajaa liittymistä Venäjään ja on päättänyt järjestää asiasta kansanäänestyksen.

Merkel puolestaan sanoi Putinille, että suunniteltu kansanäänestys rikkoo Ukrainan perustuslakia ja on kansainvälisen oikeuden vastainen.

Hän ilmaisi myös harmistuksensa siitä, ettei kansainvälisen kontaktiryhmän muodostamisessa ole tapahtunut edistystä. Hän painotti Putinille, että asialla on kiire.

Kremlin tiedotteen mukaan Putin nosti keskustelussa esiin myös sen, etteivät Ukrainan viranomaiset ole hänen mielestään toimineet "ultranationalistien ja radikaalien voimien" käytöksen rajoittamiseksi pääkaupungissa Kiovassa ja monilla alueilla.

Putin, Merkel ja Cameron vaihtoivat näkemyksiä siitä, mitä kansainvälinen yhteisö voisi tehdä Ukrainan tilanteen normalisoimiseksi.

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama ja Ranskan presidentti FrançoisHollande varoittivat lauantaina Venäjää uusista toimenpiteistä, mikäli sen toimissa Ukrainan kriisin liennyttämiseksi ei tapahdu edistystä.

Kremlin tiedotteen mukaan huolimatta erimielisyyksistä kolmen johtajan yhteinen halu on jännitteiden liennyttäminen ja tilanteen nopea normalisoiminen.

Lähteet: Reuters, AFP, Itar-Tass