1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kuolleeksi luultu huumepomo ammuttiin Meksikossa

Viranomaisten mukaan kuollut mies on "sadan prosentin varmuudella" Nazario Moreno.

Ulkomaat
Nazario 'El Chayo' Moreno Gonzalez
EPA/STR

Meksikolainen huumepomo, jonka luultiin kuolleen kolme vuotta sitten, ammuttiin kuoliaaksi yhteenotossa viranomaisten kanssa sunnuntaina. Michoacanin osavaltiossa tapahtuneessa ampumisessa kuollut mies on tunnistettu Nazario Morenoksi, kertoi nimetön hallinnon edustaja. Moreno tunnettiin myös nimillä El Mas Loco, joka tarkoittaa "kaikkein hulluinta" ja El Chayo.

Edellinen Meksikon hallitus kertoi, että La Familia -kartellin johtaja Moreno sai surmansa joulukuussa 2010. Hänen ruumistaan ei kuitenkaan koskaan löydetty ja väitetyt havainnot hänestä herättivät epäilyjä hänen kuolemastaan.

– Kaikki merkit viittaavat hänen olevan El Chayo, nimettömänä pysyttelevä viranomainen sanoi viitaten sunnuntaina ammuttuun henkilöön.

Meksikon hallitus lähetti yli 9 000 sotilasta ja poliisia Michoacaniin Tierra Calienten alueelle tammikuussa, kun taistelut huumekartellien ja yksityisten suojelujoukkojen välillä yltyivät.

Morenon on kerrottu piileskelleen vuorilla

Michoacan on tunnettu limestä ja avokadosta. Samalla se on Meksikon suurin rautamalmin tuottaja. La Familiasta muodostunut Temppeliritarit -kartelli otti laajalti haltuunsa rautamalmin tuotannon monipuolistaakseen toimintaansa, joka keskittyy metamfetamiinin tuotantoon sekä kiristykseen. Rautamalmia kartelli rahtasi väitetysti muun muassa Kiinaan.

Moreno perusti La Familia Michoacana -kartellin, josta muodostui Temppeliritarit hänen väitetyn kuolemansa jälkeen. Nykyään kartellin päämies on Servando Gomez.

Michoacanin asukkaat ovat yleisesti uskoneet Morenon selviytyneen vuoden 2010 ampumisesta. Yksityiset suojelujoukot ovat painostaneet hallitusta pidättämään hänet.

Yhdysvaltalainen puolustusviranomainen kertoi useita viikkoja sitten yksityisesti uutistoimisto AFP:lle, että "El Chayo on elossa, piileskelee vuorilla ja johtaa kartellia".

– Hän näkee itsensä Che Guevarana, pukeutuu temppeliritarien asuun kantaen maltanristiä ja jopa miekkaa, hän lisäsi.

Kysyttäessä miksei Moreno ole näyttäytynyt julkisesti, sanoi viranomainen syyksi, että "jos hän näyttäisi kasvonsa, olisi se niin nöyryyttävää hallitukselle, että sen olisi pakko lähteä Morenon perään."

Jos ruumis varmistuu Morenoksi, olisi se jälleen suuri voitto Meksikon presidentille Enrique Peña Nietolle taistelussa huumekartelleja vastaan. Maan etsityin huumeparoni, Joaquin Guzman, pidätettiin helmikuussa. Hänet tunnettiin lempinimellä El Chapo, suomeksi Pätkä.

Lähteet: AFP, Reuters, AP

Lue seuraavaksi