Suomalaiset rötöstelevät netissä jatkuvasti

Suomalaiset rikkovat lakia netissä jatkuvasti ja useimmiten tietoisesti. Asiantuntijoiden mukaan vain harva on tietämätön toimistaan, jos nettikäyttäytyminen lipsahtaa rikollisen toiminnan puolelle.

internet
Käsi tietokoneen hiirellä.
Tiina Jutila / Yle

Sosiaaliseen mediaan kirjoitellessa monen harkintakyky saattaa pettää. Suutuspäissään kirjoitteleva saattaa solvata opiskelu- tai työkaveriaan pahastikin. Nettipoliisin vanhemman konstaapelin Jarno Saarisen mukaan nettiin kirjoitettu hölmöys kuitataan usein huumorina.

– Facebookiin saatetaan kirjoittaa kiusoittelevasti ja sitten ajatellaan, että kyseessä on vain vitsi. Kirjoittaja tavallaan tietää rikkovansa lakia, mutta ajattelee, ettei solvaavasta vitsailusta seuraa mitään.

– Nettikiusaamisessa on nykyään hyvin yleistä kuvamateriaalin levittäminen ihmisistä. Jos kiusaaja on vaikka saanut käsiinsä alastonkuvan, niin sitä sitten jaetaan eteenpäin netissä. Netissä leviävä alastonkuva voi aiheuttaa paljonkin henkistä kärsimystä.

Nettipoliisi arvioi, että aikuisten ihmisten netissä tekemät lainrikkomukset ovat useimmiten tekijällä hyvin tiedossa.

Aikuiset tekevät sitä haittaa varmaan enemmän tietoisesti, kuin nuoret. He kyllä tietävät, että ei näin saisi kirjoittaa, mutta jotenkin se järjellinen ajattelu sumenee. Sitten kiihtyneessä tilassa kirjoitetaan nettiin jotain epäasiallista esimerkiksi työkaverista. Kirjoittaja ehkä jälkeenpäin tajuaa, että kirjoitus ei ollut hyvä idea, mutta joskus ylpeys ei anna periksi poistaa kirjoitusta, Saarela kertoo.

Jos solvaavan kirjoittelun kohde on ehtinyt ottaa kirjoittelusta esimerkiksi kuvankaappauksen, hän voi tehdä asiasta rikosilmoituksen, mikäli kokee siihen tarvetta.

Nettipoliisin arvioiden mukaan teini-ikäiset eivät välttämättä ole tietoisia siitä, kuinka vakavasta asiasta nettikiusaamisessa on kyse. Nuorten kohdalla kiusaaminen tapahtuu usein valokuvan avulla, esimerkiksi Instagram-palvelussa. Viime vuonna kuitenkin Ask.fm-sivusto nousi suureen suosioon. Poliisille tehtiinkin sivuston tiimoilta lukuisia rikosilmoituksia.

Tekijänoikeuslaki on useimmille tuttu

Vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen arvioi, että ihmiset tuntevat netissä nykyään tekijänoikeuslain ihmisiä koskevaa rikoslakia paremmin.

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen TTVK ry:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen on samoilla linjoilla.

– Viime vuonna tehdyn tekijänoikeusbarometrin perusteella ihmiset tietävät hyvin, että laittomasta lähteestä tekijänoikeusmateriaalin lataaminen on laitonta. Vielä paremmin on tiedossa se, että tekijänoikeuden suojaaman materiaalin levittäminen on laitonta.

Musiikin ja elokuvien tekijänoikeudet ovat siis hyvin tiedossa, mutta valokuvan käyttöoikeudet tuntuvat olevan monelle vieraita.

– Valokuva on tekijänoikeuslain mukaisena teoksena yksi verkon eniten loukatuinta aineistoa. Ihmiset eivät miellä niin vahvasti, että kyseessä on teos, jonka oikeuksia mahdollisesti loukataan. Toki oikeuksien omistaja voi antaa kuvan yhteydessä jotain ehtoja, jolloin kuvaa voi käyttää, ne ovat ihan toimivia ratkaisuja, Kotilainen sanoo.