Sello rakentuu vaikka keittiön pöydällä

Hieman vaahteraa, hieman kuusta ja lisäksi monenlaista muuta osaa. Oma sello ei rakennu kädenkäänteessä, mutta lopulta työ tekijänsä palkitsee. Kemiläisen Olli Kajasviidan rakentaman sellon sointia voi kuulla esimerkiksi Länsi-Pohjan jousikvartetin konserteissa.

sello
Olli Kajasviita soittaa selloa.
Risto Koskinen / Yle

Kemiläinen Olli Kajasviita soittaa itsevalmistamallaan sellolla. Kajasviita aloitti ensimmäisen sellonsa rakentamisen noin kymmenen vuotta sitten ja tällä hetkellä hän rakentaa kolmatta selloaan.

– Taltta ja saha ovat tärkeitä työkaluja soittimen rakentamisessa. Sellon rakentaminen alkaa puun muokkaamisella. Sellon kaikukoppa puolestaan rakennetaan muotin päälle johon esimerkiksi vaahteralevyt taivutetaan muotoon. Olen rakentanut selloa esimerkiksi keittiön pöydällä, ja vaimo tykkää, Kajasviita hymyilee pilke silmäkulmassa.

Kajasviita rakentaa selloja muiden töiden ohessa joten yhden soittimen tekemiseen vierähtää pidemmän aikaa.

– Ammattilaisella sellon valmistamiseen menee noin kahdeksan kuukautta, mutta minulla soittimen rakentaminen kestää noin kolme vuotta. Nyt rakenteilla oleva selloni valmistuu todennäköisesti parin vuoden kuluttua, Kajasviita kertoo.

Oma sello omalla mallilla

Sellon rakentamiseen löytyy piirustuksia ja ohjeita muun muassa internetistä. Kajasviidan uusin soitin valmistuu oman mallin mukaan.

– Halusin sellosta hieman suuremman, mutta en löytänyt mistään sopivia piirustuksia. Joten teen oman mallin mukaan.

Kajasviita on soittanut selloa jo 25 vuotta. Innostus oman soittimen rakentamiseen tuli jo nuoruusvuosina.

– Hyvä tuttuni rakensi viuluja Kemijärvellä ja näin hänen töitään käydessäni heillä kylässä. Siitä asti on pieni kipinä elänyt oman soittimen rakentamisesta.