Pohjoismaissa pelätään pesukarhuja

Saksassa on miljoona pesukarhua, ja ne aiheuttavat paljon vahinkoa. Nyt niiden pelätään kulkevan Tanskaan, Ruotsiin ja Norjaan.

luonto
Pesukarhu.
Pesukarhu kuvattuna eläintarhassa Saksassa lähellä Hampuria.EPA/AXEL HEIMKEN

Pohjoismaissa on herännyt huoli pesukarhun tulosta maihin. Saksassa on jo miljoonan pesukarhun kanta, ja eläimen pelätään levittäytyvän Tanskaan, Ruotsiin ja Norjaan. Laittomasta maahantulijasta ei pidetä, sillä se voi aiheuttaa suurta tuhoa ekojärjestelmälle, Norjan yleisradioyhtiö NRK (siirryt toiseen palveluun) kertoo.

Huoli leimahti, kun Skånen rannikolta Ruotsista löytyi viime viikolla kuollut pesukarhu. Eläin voi kantaa mukanaan niin rabiesta eli vesikauhua kuin suolistoparasiitteja.

Villikissa, joka käy anabolisilla steroideilla

– Kun olen ollut yhteyksissä kollegoihini siellä [Saksassa], he kuvailevat pesukarhua villikissaksi, joka käy anabolisilla steroideilla. Niillä on valtavan terävät hampaat ja kynnet, ja ne voivat raadella koiran, Nils Carlsson Skånen lääninhallituksesta sanoo sanomalehti Svenska Dagbladetissa (siirryt toiseen palveluun).

Norjan Luonnonsuojeluliitossa pelätään, että pesukarhusta voi tulla tappajaetanaksi ristityn Espanjan sirutanan veroinen vaiva.

– Se on petoeläin. Se syö nuoria lintuja, munia, kaloja, melkein kaikkea. Se voi järkyttää luonnon tasapainoa nopeasti, neuvonantaja Christian Børs Lind Norjan Luonnonsuojeluliitosta sanoo yleisradioyhtiö NRK:ssa (siirryt toiseen palveluun).

Pesukarhu on alunperin Pohjois-Amerikasta. Se on peloton ja viihtyy asutuksen lähellä, jopa rakennusten sisällä. Se tutkii mielellään roskiksia, repii talojen eristyksiä ja käyttää sisätiloja vessanaan.

Pesukarhu tuli Saksaan kolmannen valtakunnan aikana, kun kaksi sukukypsää pesukarhua siirrettiin Saksan metsiin.