1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tryffeleiden kasvatuksessa tarpeellisten puuntaimien tuotantoa lisätään Juvalla

Tavoitteena on onnistua taimituotannossa niin hyvin, että niitä voisi myydä kiinnostuneille.

Kotimaan uutiset
Viljelty tryffeli
Riina Ahonen / Yle

Juvan tryffelikeskus laajentaa toimintaansa tänä keväänä. Tryffelikeskus on hankkinut uuden kasvihuoneen, jossa pystytään kasvattamaan aiempaan enemmän tryffeleiden kasvatuksessa tarpeellisia puuntaimia. Tryffeleitä kasvatetaan puiden juuristoissa.

Tryffelikeskus aikoo kasvattaa nykyistä enemmän etenkin tammia, mutta pyrkimyksenä on saada tryffelien kasvatus onnistumaan myös suomalaisten puiden juurissa. Tavoitteena on opetella tuottamaan tryffelin kasvatukseen sopivia taimia niin isossa mittakaavassa, että taimia voitaisiin ryhtyä myymään. Kiinnostusta taimien ostamiseen on jatkuvasti, Juvan yritysasiamies Antti Kinnunen kertoo.

Juvan tryffelikeskus johtaa hanketta, jonka tavoitteena on onnistua viljelemään tryffeleitä Suomen olosuhteissa. Viljelmiä on ympäri Suomea. Vuoden 2012 syksyllä eräällä viljelmällä onnistuttiin kasvattamaan ensimmäiset viljellyt tryffelit ja vuoden 2013 syksyllä viljely sai onnistunutta jatkoa. Tryffeleitä on tähän mennessä onnistuttu viljelemään muutamassa eri paikassa, mutta vasta hyvin pieniä määriä.

Tryffeleiden viljeleminen kiinnostaa muun muassa siksi, että maailman huippukeittiöissä tryffeleistä ollaan valmiita maksamaan huimia kilohintoja. Tryffelit ovat kallein syötävä sieni maailmassa.

Lue seuraavaksi