1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Pasuunansoittajia etsitään aamulla Varsovan lähiöistä" – Apocalyptica vie kamariorkesterin kiertueelle

Jaakko Kuusisto on sovittanut bändin harvemmin kuultua materiaalia 25-henkiselle Avantille. Koko sirkus siirtyy maaliskuun mittaan Suomesta Venäjälle ja Keski-Eurooppaan.

Kuva: Katri Rauska / Yle

– Rockin historiassahan on paljon projekteja, joissa bändi soittaa sinfoniaorkesterin kanssa. Ne ovat yleensä ihan makeita, mutta usein niistä kuitenkin puuttuu joku oivallus. Me asetimme itsellemme korkean riman – pitää olla jotain uutta ja mielenkiintoista, sanoo Apocalyptican rumpali Mikko Siren.

Helsinkiläinen sellohevibändi aloitti reilut parikymmentä vuotta sitten soittamalla Metallican kappaleita jousisovituksina.

Nyt takana on jo miljoonia myytyjä levyjä, mutta raja-aitojen kaataminen jatkuu. Apocalyptica on lähtenyt kolmeksi viikoksi tien päälle huipputason kamariorkesteri Avantin kanssa.

Apocalyptic Symphony -nimen saanut esitys kuullaan aluksi neljä kertaa Suomessa, ja sen jälkeen kiertue siirtyy Saksaan ja itäiseen Eurooppaan.

Ehdimme kaavailla yhteistyötä orkesterien kanssa toistakymmentä vuotta.

Paavo Lötjönen

– Ehdimme kaavailla yhteistyötä orkesterien kanssa toistakymmentä vuotta. Nyt olemme viettäneet välivuotta, joten aika oli hyvä kokeiluille, sanoo sellisti Paavo Lötjönen.

– Viime kesänä teimme jo ison tanssiteoksen Wagner Reloaded, jossa oli mukana sinfoniaorkesteri ja tanssijoita.

Ammattimuusikko taipuu moneen

Wagner-hankkeessa sovittajana toimi Jaakko Kuusisto, joka haluttiin mukaan myös Avanti-yhteistyöhön. 

Vaikka sellohevin ja kamarimusiikin yhdistäminen kuulostaa ensi hätään haasteelliselta, Apocalyptican mukaan kaikki on mennyt yllättävän sujuvasti.

– Ulkomailla raja-aitoja olisi ehkä kaatunut enemmänkin, mutta Suomessa monet klassiset muusikot soittavat tarpeen mukaan myös viihteellisempää materiaalia. Minusta tämä on hyvä esimerkki Suomen ennakkoluulottomasta kulttuurielämästä, Paavo Lötjönen pohtii.

Rumpali Mikko Siren on samaa mieltä.

– Luovuus lisää luovuutta ja innostus innostusta. Itse uskon vahvasti vuorovaikutuksen voimaan.

Jatkoa on ehkä luvassa

Mutta miten hillityt kamarimuusikot pärjäävät hevimiesten kanssa kiertueoloissa? Apocalyptica-miesten mukaan hiljaisiin konserttisaleihin tottuneista Avantin jäsenistä voi kuoriutua uusia puolia.

– Kauhulla odotan, kuinka montaa pasuunansoittajaa pitää metsästää Varsovan lähiöistä keikkojen jälkeisinä aamuina, Paavo Lötjönen nauraa.

Melkoisia bakkanaaleja on luvassa sekä lavalla että sen ulkopuolella.

Mikko Siren

– Melkoisia bakkanaaleja on luvassa sekä lavalla että sen ulkopuolella. Hauskaa tulee, Mikko Siren sanoo.

Vaikka yhteistyö vaikuttaa hedelmälliseltä, mahdollisesta levystä Avantin kanssa on vielä Apocalyptican mukaan aikaista puhua.

– Katsotaan mikä fiilis on kiertueen jälkeen. Olisihan tämä mahtavaa viedä vaikka laajemmin Keski-Eurooppaan.

Kiertueen jälkeen Apocalyptica kuitenkin keskittyy seuraavaan studiolevyynsä, joka tehdään taas neljän miehen voimin.

– Rönsyilyn jälkeen on kiinnostavaa riisua kaikki ylimääräinen ja katsoa bändin ytimeen, sanoo sellisti Eicca Toppinen.