1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vieremänkoski halutaan valjastaa sähköntuotantoon

Forssan Vieremänkoskeen on suunnitteilla pienvesivoimala. Vesivoimalaitoksen rakentamislupaa hakevan yrittäjän tarkoituksena on rakentaa pienvesivoimala siten, että sen koneistot toimisivat automaattisesti pinnankorkeuden mukaan.

Vieremänkosken valjastamista suunnittelevan yrittäjän tarkoituksena on rakentaa koskeen 250 kW:n pienvesivoimala siten, että laitokseen tulisi 80 kW:n ja 170 kW:n koneistot. Koneistot automatisoidaan toimimaan itsenäisesti kosken pinnankorkeuden mukaan. Yrittäjä on jo sopinut Forssan Energian kanssa sähköverkkoon liittymisestä.

Pienvesivoimalan rakentamislupaa hakeva yrittäjä arvioi, että voimala on toiminnassa jo puolen vuoden kuluessa myönteisen ympäristöluvan saamisesta.

Forssan kaupunki on jo vuokrannut yrittäjälle koskivoiman käyttöoikeuden vuoden 2031 loppuun saakka. Lisäksi yrittäjä omistaa jo entuudestaan Vieremänkosken vanhan myllyn yhteydessä olevat vesivoimarakenteet.

Forssan ympäristölupalautakunnan mukaan vesivoimalaitos pitää tehdä siten, että pohjavesi ei vaarannu. Toiminta ei myöskään saa vaarantaa Loimijoen luontaista toutain-kantaa.

Vieremänkosken yläpuolella noin kahden kilometrin päässä on Kuhalankoski, jossa toimii jo vesivoimalaitos.