Kunnat joutuvat jo varautumaan sähköisiin ylioppilaskokeisiin

Ylioppilaskokeet muuttuvat sähköisiksi vaiheittain syksystä 2016 alkaen. Opiskelijat voivat käyttää kokeessa omia kannettavia tietokoneita, mutta lukioiden pitää varautua tarjoamaan tietokoneita sellaisille opiskelijoille, joilla omaa konetta ei ole.

Kotimaa
Lukiolaisia tunnilla käyttämässä tietokoneita.
Yle

Kunnat joutuvat varautumaan sähköisiin ylioppilaskokeisiin hyvissä ajoin. Muutaman vuoden kuluttua kaikki ylioppilaskokelaat tarvitsevat kokeen suorittamiseen kannettavat tietokoneet.

Esimerkiksi Haminassa ja Kouvolassa lukiolaisille joudutaan hankkimaan arviolta noin sata tietokonetta. Lisäksi kunnat joutuvat järjestämään toimivat verkkoyhteydet.

– Kunnallinen investointi on yhteensä kymmeniä tuhansia euroja. Koko hankintaa ei kuitenkaan tarvitse tehdä samanaikaisesti, koska syksyllä kirjoittajia on vähemmän, kertoo Haminan lukion rehtori Jouni Hyyrynen.

Ylioppilaskokeet muuttuvat sähköisiksi syksystä 2016 alkaen. Ensimmäisenä vuorossa ovat saksan, maantieteen ja filosofian kokeet. Viimeisenä sähköisiksi muuttuvat matematiikan kokeet keväällä 2019.

Opiskelijat mukaan maksajiksi

Opiskelijat voivat käyttää kokeissa myös omia tietokoneitaan.

Koneen puuttuminen ei saa olla este.

Kaisa Vähähyyppä

– Perusteena on se, että oma laite on tuttu ja turvallinen, sanoo Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Kaisa Vähähyyppä.

Esimerkiksi Kotkassa tämänhetkinen näkemys on se, että oppilaat hankkivat koneensa itse.

– Opiskelijat hankkivat oppimateriaalin jo nyt itse. Esimerkiksi matematiikassa tarvitaan omat laskimet, perustelee vs. opetustoimenjohtaja Mette Godenhjelm.

– Yksi mahdollisuus on se, että opiskelijat osallistuisivat itse kustannuksiin, sanoo myös Kouvolan palvelupäällikkö Timo Tiainen.

"Koneen puuttuminen ei saa olla este"

Ylioppilastutkintolautakunnan mukaan oma tietokone ei ole pakollinen, vaan lukioiden pitää tarjota tarvittavat laitteet sellaisille opiskelijoille, joilla omaa konetta ei ole.

– Koneen puuttuminen ei saa olla este, toteaa pääsihteeri Kaisa Vähähyyppä.

Rahaa laitehankintoihin voi hakea valtiolta, joka on myöntänyt avustuksia viime vuosina miljoonia euroja.