Haglund Krimin kriisistä: Sotilaalliset toimet eivät poissa laskuista

Puolustusministeri Carl Haglund pitää huolestuttavana sitä, ettei Etyjin tarkkailijoita ole päästetty Krimille. Puolustusvoimien komentajan Ari Puheloisen mukaan Ukrainan tapahtumat eivät aiheuta erityistä huolta Suomen turvallisuudelle.

Kotimaa
Carl Haglund
Yle

Puolustusministeri Carl Haglundin (r.) mielestä Krimin tilanne on saanut viikonloppuna uusia huolestuttavia piirteitä.

Haglundia huolestuttaa se, ettei Etyjin tarkkailijoita ole päästetty viikonloppuna Krimin niemimaalle.

– Se on huono viite siitä, että ilmeisesti siellä on jotain, mitä ei haluta heille näyttää ja se huolestuttaa, Haglund sanoo Yle Uutisille.

Vaikka Ukrainan tilanne on kireä ja on hyvin vakava, niin Haglundin mukaan kriisi ei uhkaa Suomen turvallisuutta. Sen sijaan pitkittyessään se uhkaa Suomen taloutta.

Haglund muistuttaa, että sotilaallisten toimien käyttöä ei voi jättää pois laskuista.

– Ikävä kyllä ei. Oma ja myös puolustushallinnon arvio on edelleen, että kaikki tahot etsivät kyllä toisentyyppistä ratkaisua. Ei ole viitteitä siitä, että mikään osapuoli haluaisi, että tämä laajenisi aseelliseksi, laajaksi yhteenotoksi. Mutta ei sitä voida laskea pois niin kauan kuin tilanne on näin kireä, Haglund sanoo.

Puheloinen hälventää Ukraina-pelkoa

Pian eläkkeelle jäävä puolustusvoimien komentaja Ari Puhelonen hälventää kansalaisten pelkoa Ukrainan kriisin leviämisestä Suomeen. Puheloisen mukaan Ukrainan tapahtumat eivät aiheuta erityistä huolta Suomen turvallisuudelle.

– Mielenkiinnolla kannattaa seurata sitä, että mitä tällainen kehitys aiheuttaa mahdollisesti Euroopan kokonaistilanteelle. En usko sotilaallisiin uhkiin tai vaaroihin, mutta millainen turvallisuuspoliittinen ilmapiiri vallitsee ja kuinka kauan tämän jälkeen, niin se on mielenkiintoinen kysymys, Puheloinen kertoo.

Puheloinen kertoo seuraavansa erittäin tarkasti Krimin tilannetta. Hänen mukaansa Ukrainan tapahtuvat herättävät sekä poliittista että turvallisuuspoliittista huolta. Puheloinen toivoo, että talouteen liittyvät asiat voisivat edistää tilanteen vakautumista.