PAM epäileväinen kauppojen laajemmasta aukiolosta

Useassa Kaakkois-Suomen kunnassa vähittäistavarakaupat voivat olla uuden poikkeusluvan turvin auki vuoden jokaisena päivänä. Lupaa on perusteltu venäläisturistien suurella määrällä. Palvelualojen ammattiliitossa epäillään kaupan keskittyvän entistä suurempiin yksiköihin.

Kotimaa
luikuhihnalla juustoa ja maitoa
Kaupan kassat toimivat osa-aikaisten työntekijöiden voimin.Yle

Kauppojen aukioloajat ovat vapautuneet huomattavasti Kaakkois-Suomessa. Lapin aluehallintovirasto on antanut lyhyen ajan sisällä vähittäistavarakaupoille poikkeusluvan vapaaseen aukioloon sekä Kymenlaaksossa että Etelä-Karjalassa. Kaupat voivat olla auki vuoden jokaisena päivänä kirkkopyhät mukaan lukien klo 7–21 välisenä aikana.

Poikkeuslupa koskee Etelä-Karjalassa vähittäiskauppoja Lappeenrannassa, Imatralla, Parikkalassa, Ruokolahdella ja Rautjärvellä. Kymenlaaksossa kaupat voivat olla vapaasti auki Pyhtäällä, Kotkassa, Haminassa, Virolahdella sekä Miehikkälässä. Poikkeuslupa on voimassa vuoden 2015 loppuun saakka.

Poikkeuslupaa on perusteltu erityisesti venäläisten ostosmatkailijoiden suurella määrällä Kaakkois-Suomessa. Käytännössä aivan uusia kauppapäiviä tulee runsaat kymmenen, kun kauppaa voi käydä esimerkiksi joulu- ja juhannuspäivinä. Lapin rajakunnissa vapaat aukioloajat ovat olleet voimassa jo vuosia.

Kaupan liitto: Aukioloaikoja voisi vapauttaa edelleen

Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala pitää parin vuoden mittaista poikkeuslupaa tunnustuksena turismin merkityksestä Kaakkois-Suomelle. Aukioloaikoja pitäisi hänen mielestään edelleen vapauttaa Ruotsin malliin.

Poikkeuslupien myöntäminen eri alueille on Pekkalan mielestä ongelmallista.

– Jatkuvat poikkeusluvat kertovat vain siitä, miten nopeasti aukiololainsäädäntö vanhentuu, Pekkala sanoo.

Liikeaikalakia uudistettiin edellisen kerran vuonna 2009.

Keskon Kaakkois-Suomen aluejohtaja Timo Heikkilä sanoo myös olevansa tyytyväinen aluehallintoviraston päätökseen.

Kauppojen aukioloja juhlapyhinä pohditaan Keskon eri kauppaketjuissa parhaillaan. Heikkilän mukaan on selvitettävä tarkasti, milloin venäläisturistit liikkuvat alueella.

– Nyt lupia ei tarvitse hakea jokaiselle juhlapyhälle erikseen. Se tekee suunnittelusta entistä joustavampaa, Heikkilä sanoo.

Heikkilän mukaan työvoiman saaminen ei ole ollut vaikeaa nykyisen sunnuntaiaukiolon aikana. Hän uskoo juhlapyhävuorojen kiinnostavan esimerkiksi opiskelijoita. Juhlapyhistä maksetaan kaksinkertainen palkka sunnuntaityön tapaan.

Kymenlaakson kauppakamari oli hakenut vapaita aukioloja koko maakuntaan, mutta Kouvolan ja Iitin osalta hakemus hylättiin. Pohjois-Kymenlaakson kaupoille myönnettiin kuitekin poikkeuslupa aukioloon aattopäivinä ja juhlapäivinä kello 7-21 välisenä aikana. Kouvolan osalta viranomainen katsoi, että venäläisturistien määrä alueella ei ole riittävä luvan myöntämiseen.

Kouvolan Yrittäjien puheenjohtaja Matti Vesala pitää päätöstä eriarvoistavana.

– Viranomaiset tällä tavoin antavat toisille mahdollisuuden onnistua ja yrittää. Samaan aikaan toisen seutukunnan asemaa vähätellään ja vedetään matto jalkojen alta, kommentoi Vesala.

PAM: Kauppa voi keskittyä isoihin yksiköihin

Palvelualojen ammattiliitossa PAMissa aukioloaikojen laajentamiseen suhtaudutaan kriittisemmin. PAMin Kaakkois-Suomen aluepäällikkö Kimmo Nikula arvioi, että työnantajat pyrkivät poikkeusluvilla murtamaan liikeaikalain.

Nikulan mukaan työskentely sunnuntaisin ja juhlapyhinä on hankalaa työntekijöiden perhe-elämän kannalta.

Hän ei usko laajempien aukiolojen lisäävän kaupan myyntiä. Esimerkiksi sunnuntaiaukiolot ovat hänen mukaansa jo hiljentäneet kaupankäyntiä maanantaina ja tiistaina. Poikkeusluvalla voi olla myös oma vaikutuksensa kaupan rakenteeseen.

– Pienet kaupat eivät pysty olemaan auki yhtä paljon suuriin yksiköihin verrattuna. Pelkään tämän johtavan kaupan keskittymiseen entistä suurempiin yksiköihin, Nikula toteaa.

Muokattu klo 8:58. Lisätty Kouvolan Yrittäjien Matti Vesalan kommentit.