Rakkaudentunnustus Isänmaalle nostaa sota-ajan naiset esille

Yläkainuulaiset yrittäjänaiset haastoivat itsensä aivan uudella tavalla, kun he kokosivat sota-ajan naisten elämästä ja tunteista kertovan esityksen. Tällä viikolla kainuulaisnaiset tuovat esityksensä Helsinkiin Savoy-teatterin lavalle.

Kotimaa
Rakkaudentunnustus Isänmaalle -näytelmän voima on tunteissa.
Kalle Heikkinen / Yle

Miltä tuntuu, kun lapsena todistaa desanttien tappavan ympäriltään kaikki tutut ihmiset? Miltä tuntuu, kun isän pitäisi tulla kotilomalle, mutta tuleekin mustareunainen kirje? Miltä tuntuu, kun rakastettu palaa sodasta, eikä entinen puhelias mies sano vuosiin mitään?

Rajaseudun ja sotatoimialueen naisten tunteet ovat pääosassa Ylä-Kainuun yrittäjänaisten esityksessä Rakkaudentunnustus Isänmaalle. Miesten sota on tunnettu ja tunnustettu, mutta naisten kestokyvystä on kerrottu vähemmän, sanoo käsikirjoittaja Minna Vikholm.

– Mietin aina, että miten he ovat noin selväjärkisiä ja mahtavia ihmisiä, vaikka monella on ollut todella vaikeita kokemuksia jo nuorena.

Vähäeleisesti toteutettu, tarinoista, kirjeistä ja lauluista koostuva esitys syntyi jo vuonna 2011. Se herättänyt voimakkaita tunteita jo muutaman vuoden ajan – Suomussalmella esitykset ovat olleet aina loppuunmyytyjä.

Esityksen käsikirjoitus on syntynyt Wikholmin fysioterapeutin työn ohessa, 25 vuoden aikana, kuunnellessa sodan läpikäyneiden ihmisten tarinoita.

– Jotenkin jää sellainen tunne, että naisten tarinat on unohdettu ja jääneet ilman kiitosta. Olemme jo tarpeeksi kaukana sota-ajasta, joten voimme miettiä asioita eri kantilta. Kuten tässä esityksessäkin, voimme käsitellä naisten tunteita, miten silloin vaikeina aikoina ihmiset oikeasti selvisivät.

Ylä-Kainuun yrittäjänaisia sonnustautuneena esiintymisasuihin.
Antti Väyrynen

Selviämisen eväät auttavat tänäänkin

Yhteisöllisyys, toisen huomioiminen, elämän kunnioittaminen ja työ. Siinä ovat ne arvot ja lääkkeet, joita käsikirjoittaja Minna Wikholm haluaa tuoda läpi vuosikymmenten. Koskettavuus syntyy katsojalle oman suvun kokemuksista ja puhumattomista tarinoista, myös tunteiden omasta voimasta.

– Naiset käyvät läpi samanlaisia tunteita myös tänä päivänä. Ilot, pelot ja surut koskettavat aina. En olisi uskonut, että tämä koskettaa niin paljon ihmisiä. Monet ovat tulleet kadulla pysäyttämään, että hei, kiitos siitä teidän tarinasta.

Minna Vikholmin mukaan kirjoittaminen ja esityksen valmistelu vaikutti myös koko yrittäjänaisten ryhmään. Tarinat tulivat liki.

- On ihmisiä, joiden vanhemmat tai isovanhemmat ovat olleet sodassa ja siitä ei ole puhuttu. Tavallaan on lähdetty nyt purkamaan sitä, että kuinka paljon tämä historia meihin vaikuttaa. Tämä seutu oli sotatoimialuetta ja sen kanssa joutuivat elämään kaikki lapsista vanhuksiin. Oman historian tunnistaminen on ollut valtavan hienoa asia, sen miettiminen, että tästä juuri johtuu se, miksi me kainuulaiset olemme tällaisia ja miksi minä olen tällainen, miettii Vikholm.

Yrittäjänaiset sulkevat liikkeensä Suomussalmella torstaina. Vuorossa on kaksi esitystä Helsingissä Savoy -teatterissa talvisodan päättymisen päivänä. Esitykset ovat osa Kainuu Helsingissa 2014 (siirryt toiseen palveluun) -teemavuotta. Veteraaneille ja kutsuvieraille suunnatun esityksen jälkeiseen yleisöesitykseen on myyty ennakoon useita satoja lippuja.

Käsikirjoittaja Minna Vikholmilla on kaino toivomus uudelle yleisölle.

– Toivon, että esitys herättää Helsingissä yhtä vahvoja tunteita kuin täällä.