Lumikello kukkii jo puutarhassa

Auringonvalo on jo nostanut kiireisimmät kevään kukat kukkimaan. Seinäjokelaispuutarhassa lumikello kukkii ja moni muu kevätkukka on silmulla.

luonto
Ensimmäiset lumikellot ovat jo kukassa Lauri Heikkilän puutarhassa Seinäjoella.
Johanna Manu/Yle

Etelä-Pohjanmaan Puutarhaseuran varapuheenjohtaja, hortonomi Lauri Heikkilän puutarhassa Seinäjoella on jo kevät. Kevään kiireisimmät kukkijat, lumikellot, ovat kukkineet jo pari viikkoa, vaikka eletään vasta maaliskuun alkupuolta.

– Lumikellot ovat kukkineet jo pari viikkoa. Narsissit, tulppaanit ja sinililjatkin nousseet jo pinnalle, Heikkilä kertoo.

– Omalla pihalla näkee, ettei maan tarvitse olla välttämättä edes roudasta sula, kun osa kasveista nousee jo ylös.

Puutarhatyöt saavat vielä odottaa

Heikkilän mukaan puutarhatöihin ei kuitenkaan ole vielä kiire, vaikka kasvit kiiruhtavatkin.

– Käytännössä puutarhatyöt on mahdollista aloittaa heti, kun maa on roudasta vapaa. Sanoisin kuitenkin, ettei kannata vielä, sillä moni taimi on talvivarastoinnissa ollut tasaisissa olosuhteissa, ja jos se tuodaan epämääräiseen kevääseen, voi tulla takapakkia.

Kevään säästä ei myöskään koskaan tiedä.

– On suuri riski, että tulee vielä pakkasia ja jos kasvit ovat ehtineet herätä kevääseen, on riski, että ne paleltuvat, Lauri Heikkilä arvelee.

– Kun ei ole suojaavaa lunta, on aika vähän mahdollisuuksia pelastaa niitä (kasveja) pakkaselta.

Leskenlehti kuuluu kukkamaailmassa luonnon omiin keväänmerkkeihin. Puutarhassa Heikkilä nimeää kevään kiirehtijäksi lumikellon, joka myöhäisenä keväänä puskee vaikka lumen läpi.

Jos lämpöä riittää, Heikkilä uskoo luonnon kevään etenevän nopeastikin.

– Monilla kasveilla ovat silmut jo turvonneet, osalla jopa hiukan avautuneet. Ja pajupensaikot ovat jo valkoisenaan pajunkissoista.