1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kameraseura toi valokuvanäyttelyn palvelutaloon

"Kyllä ikäihmisten pitäisi nähdä Valokuvapyykkiä-näyttelyn kuvat. Ne tuo hyvän mielen, kun täällä laitoksessa ollaan", kehuu Mäntylän ikäihmisten vuokratalon asukas Oili Turunen valitessaan kuvia ripustettavaksi pyykkinarulle seinälle.

kulttuuri
Nainen katselee valokuvia näyttelyssä.
Jukka-Pekka Korpi-Vartiainen / Kuopion Kameraseura

Kun vanhukset eivät enää pääse näkemään ja kokemaan kaupungin ympäristöjä ja elämää, tuodaan ne Kuopiossa vanhusten luo valokuvina. Kyseessä on Valokuvapyykkiä-niminen valokuvanäyttely, joka kiertää ensi vuoden maaliskuulle asti ikäihmisten toimintakeskuksissa Kuopiossa sekä Riistavedellä, Karttulassa, Nilsiässä ja Maaningalla.

Näyttelyn toteuttavat Kuopion Kameraseura ja Kuopion kaupungin Kulttuuri vanhustyön tukena -työryhmä. Kussakin toimintakeskuksessa näyttelystä tulee omannäköisensä, kun vanhukset osallistuvat esille laitettavien kuvien valintaan ja ripustukseen.

Näyttelyn nimi on kuvaavasti Valokuvapyykkiä, sillä suuret kuvat ripustetaan pyykkipojilla naruille seinille.

”Tuo mieleen avioliiton ensimmäiset vuodet”

Valokuvapyykkiä-näyttelyn kierros alkoi maanantaina Männistöstä, Mäntylän ikäihmisten vuokratalon toimintakeskuksesta. Muun muassa talon asukas Oili Turunen oli valitsemassa ripustettavaksi kuvia, jotka toivat mieleen mukavia muistoja.

Narulla oli kuva vauvasta, virkatuista kesähatuista, työmiehistä sekä ukkokööristä, joka voisi olla Kuopion torin toriparlamentti. Työssä olevan kaivinkoneen kuva kertoo ajankohtaisesta torin ympäristön rakentamisesta.

- Tässä on rantakalliolla kesähattu ja eväät. Ehkä tyttö on lähtenyt uimaan. Siitä tulee kesä mieleen.

Se tuo mieleen myös avioliiton ensimmäiset vuodet 45 vuotta sitten, jolloin sain aamukahvin sänkyyn äitienpäivänä.

Oili Turunen

Näiden lisäksi Turunen valitsi ripustettavaksi leivoksen ja kukan asetelman.

- Ehkä siinä on Naistenpäivän tarjoukset! Se tuo mieleen myös avioliiton ensimmäiset vuodet 45 vuotta sitten, jolloin sain aamukahvin sänkyyn äitienpäivänä.

Kuva on nuoren naisen ottama, eli mielikuva osui kohdalleen, ripustusapuna ollut Kuopion Kameraseuran puheenjohtaja Jukka-Pekka Korpi-Vartiainen toteaa.

Ikkuna maailmaan

Kameraseuran jäsen Anne Tuomainen on näyttelyidean äiti. Kuvat ovat peräisin harrastajilta, jotka osallistuivat kameraseuran järjestämään Digifotomaratoniin.

- Digifotomaratonissa tuli paljon hienoja kuvia, ja olisi sääli jättää niitä käyttämättä. Kuvat voivat olla ikkuna maailmaan, palvelukeskuksissa asuville iäkkäitä ihmisille, jotka eivät enää pääse näkemään arkielämää kaupungilla. Näistä kuvista he näkevät, mitä elämä kaupungissa tänä päivänä on.

Korpi-Vartiainen kertoo, että valittavat kuvat ovat saaneet Digifotomaratonissa parhaita pisteitä. Hän valitsi joukkoon myös kuvia, jotka voivat herättää muistoja siitä, mitä elämä oli esimerkiksi 1900-luvun puolivälissä.

Anne Tuomaisen mukaan näyttelyt ovat usein kankeasti toteutettavia, mutta tämä on helposti liikuteltava ja ripustettava. Vanhukset halutaan itse mukaan valitsemaan ja ripustamaan.

- Valittavia kuvia on paljon, ja muistoja herää jo kuvia valitessa.

Toiminnanohjaajat Jaana Myller Suokadun palvelutalosta ja Maarit Patama Leväsen palvelukeskuksesta seurasivat näyttelyn rakentumista.

- Kuvat ovat hienoja ja monipuolisia ja varmasti herättävät monenlaista keskustelua ja ajatuksia. Huomasimme, kuinka kuvia valitsevien kasvoja kirkasti hymy. Kuvat tuovat myös iloa tyhjiin seiniin, he kertovat.

Näyttely on avoinna Mäntylässä kuukauden ajan, ja sieltä se siirtyy Suokadun palvelutaloon.

Lue seuraavaksi