Koiravaljakkohiihtäjäpari on saalistanut jo 27 MM-, EM- ja PM-mitalia

Kansainvälistä menestystä koiravaljakkolajeissa niittänyt rovaniemeläispariskunta saalisti jälleen mitaleita EM-kisoissa Rautavaaralla viime viikonloppuna. Vesa-Pekka Jurvelin voitti kaksi henkilökohtaista hopeaa ja yhden viestistä. Vaimo Kati Mansikkasalo-Jurvelin sai hopean viestistä.

urheilu
Koiravaljakkohiihtäjät Ves-Pekka ja Kati Jurvelin ladulla.
Raimo Torikka / Yle

Yhteensä pariskunnalla on jo 27 mitalia MM-, EM- ja Pohjoismaiden mestaruuskilpailuista. Lisäksi kumpikin on moninkertainen Suomen mestari.

Rovaniemeläinen pariskunta Vesa-Pekka ja Kati voittivat neljä hopeaa viime viikonloppuna koiravaljakkohiihdon Euroopan mestaruuskisoista. Neljä MM-kultaa aiempina vuosina voittanut Vesa-Pekka Jurvelin ei kuitenkaan ollut ihan tyytyväinen kisamatkaan.

- Vähän jäi harmittamaan. Kultaa lähdettiin hakemaan joka luokassa mutta tällä kertaa norjalaiset olivat sen verran parempia, että oli pakko tyytyä hopeaan. Yhdistetyssä jäätiin puolikoiran mittaa voitosta, se oli kaikista tiukin noista kisoista.

Ladulle liki joka päivä

Pariskunta on panostanut valjakkourheiluun täysillä viimeiset neljä vuotta. Pariskunnalla on kilpailukoirina kolme lyhytkarvaista saksanseisojaa. Koska kyseessä on parikisa koiran kanssa, menestyminen vaatii myös sen, että koirat ovat kunnossa. Itsensä ja koirien treenaaminen vie kaiken vapaa-ajan. Ladulle on mentävä lähes joka päivä. Hyvä koira on kaiken a ja o.

- Kyllä koiran osuus on tärkeämpi. Jos sinulla on hyvä koira niin vähän huonompikin hiihtäjä pystyy pärjäämään, mutta jos haluaa voittaa niin kyllä sekä hiihtäjän että koiran on oltava hyvässä kunnossa, Vesa-Pekka Jurvelin sanoo.

Perheessä on koirien lisäksi myös 1,5-vuotias lapsi, joten menestys vaatii lisäksi oikeaa työnjakoa perheen kesken. Katilla on pitkä kokemus koirien kasvatuksesta, mutta ihan tasapuolisesti harjoittelemaan ei päästä.

- Ei. Kyllä minä jätän treenin tekemättä jos tarvitsee ja Vesku tekee sen treenin. Ja se sopii, koska Veskulla on enemmän kilpailuviettiä meistä. Minulle riittää se, että pääsen aina joskus lenkille. Minulle koirien treenaus on intohimo. Oma menestys tulee siinä sivussa, mutta koirien menestys on se tärkein, siihen minä panostan eniten, Kati Mansikkasalo-Jurvelin sanoo.