Huutokaupat villitsevät kansaa sekä livenä että telkkarissa

Huutokauppojen suosio on noussut viime aikoina. Väkeä riittäisi tilaisuuksiin enemmän kuin huutokauppoja pystytään järjestämään. Asiantuntijat neuvovat pitämään pään kylmänä huutokauppahuumassa. Esineet ja huonekalut kannattaa tutkia tarkasti ennakkoon.

talous
Antti Koskinen vetää avustajineen huutokauppaa Ruskotalolla.
Antti Koskinen vetää avustajineen huutokauppaa Ruskotalolla.Minna Rosvall / Yle

Huutokaupat kiinnostavat asiakkaita uudella tavalla. Perinteisesti väkeä on riittänyt aina tapahtumiin, mutta lukuisat huutokaupoista kertovat televisio-ohjelmat ovat tuoneet huutokauppojen tunnelman joka kotiin. Maaliskuisena sunnuntaina Turun lähistöllä, Ruskotalolla, järjestetty huutokauppa veti satoja asiakkaita. Monet tuntuivat olevan vakioasiakkaita. He osasivat tulla kauppapaikalle ajoissa tutkimaan tavaroita.

Maskulainen Timo Joutsamo oli ihastunut kultareunaiseen peiliin.

Yleensä päätetään kattohinta, joka ollaan korkeintaan valmiita maksamaan.

Timo Joutsamo

- Tuolla peräseinällä on rokokootyylinen soikea peili, joka on meidän makuuhuoneen seinällä olevan kopio. Sitä aion yrittää. Yleensä päätetään kattohinta, joka ollaan korkeintaan valmiita maksamaan. Jos menee yli sen, sitten lopetetaan, kertoo Joutsamo.

Joutsamo muuten sai lopulta huudettua peilin itselleen, 70 euron hintaan. Hän oli tyytyväinen.

Kaarinalainen Tuula Aro-Lehtonen ihasteli Arabian astiastoja, joiden suosio on pysynyt hyvänä huutokaupoissa.

Mies tutkii huutokaupattavaa peiliä.
Timo Joutsamo havitteli tätä peliä ja saikin huudettua sen. Minna Rosvall / Yle

- Täällä tulee yhtäkkiä sitten mieleen, että tuon haluan.

Taivassalosta tullut Anne Hannula kerää vanhoja tavaroita ja etsi omiin sarjoihinsa lisäyksiä. Turkulainen Pekka Karlsson pyöritteli Alvar Aallon suunnittelemaa nojatuolia, mutta arveli sen hinnan kohoavan korkeaksi. Aallon valaisin oli huutokaupan helmi.

Huutokaupat ovat olleet suosittuja aina. Maalaistalojen pihoilla järjestetyt tapahtumat ovat muuttuneet siisteissä sisätiloissa pidettäviksi tilaisuuksiksi. Tässä huutokaupassa on tavaraa monesta kodista. Huutokaupan järjestäjä Antti Koskinen kertoo, että ennen huutokauppa-sanaa vieroksuttiin, sillä siihen liittyi pakonomaisuus.

- Perhe voi huonosti, kun jouduttiin myymään pakkohuutokaupalla. Tietyn ikäpolven mielessä on ollut pitkään, että huutokauppaan liittyy sana pakko, pakkohuutokauppa. Nyt on maailma kehittynyt, nuoriso on valveutunutta ja tietää missä mennään, kertoo Koskinen.

Antti Koskinen kauppa anojatuolia huutokaupassa.
Antti Koskinen vetää huutokauppaa usein Ruskotalolla.Minna Rosvall / Yle

Koskisen mukaan huutokaupoissa on paljon perittyjä tavaroita, sillä kodit ovat jo valmiita. Tavarat laitetaan kiertoon.

Tämänkertaisessa huutokaupassa suurinta mielenkiintoa herätti Alvar Aallon upea valaisin. Sen hinta kipusikin yli seitsemään tuhanteen euroon. Myös tietyt huonekalut nousivat korkeisiin hintoihin.

- Kyllä nyt on ilmiselvästi värinää ilmassa. Rahaa kansalla on. Se on eri asia, mihin se käytetään, pohtii Koskinen huutokaupan tunnelmaa.

Hintoja nostetaan tarkoituksellisestikin

Television tositeevee-ohjelmat ovat tuoneet huutokaupat kaikkien ulottuville. Turkulainen designkauppias Pertti Männistö pitää niiden antamaa kuvaa vääränä.

Kyllä nyt on ilmiselvästi värinää ilmassa. Rahaa kansalla on. Se on eri asia, mihin se käytetään.

Antti Koskinen

Aarteita on tarjolla vain harvoin, ja asiakkaan kannattaa tutkia esineet tarkoin ennakkoon. Männistön mielestä huutokauppojen hintoja nostetaan joskus tarkoituksella.

- Varsinkin kansainvälisissä huutokaupoissa on herännyt epäilyksiä, että määrätyt tavarat nousevat hirveisiin hintoihin. Samaa tavaraa saatetaan myydä sadan kilometrin päässä, ja siellä hinta nouseekin vain kymmenesosaan, kertoo Männistö.

Designkauppias esittelee veistospäätä
Designkauppias Pertti Männistö hankki tämän esineen huutokaupasta.

Männistö käy itsekin huutokaupoissa ja osaa antaa neuvoja. Esineiden kunto kannattaa tarkistaa ennakkoon näytöissä. Jos itse aikoo myydä jotain, kannattaa esine viedä vaikka alan liikkeeseen arvioitavaksi.

Joka tapauksessa Ruskotalolta poistui tyytyväistä väkeä.

- Jos ostat uuden huonekalun, niin kyllä se maksaa nykymaailmassa aika kohtuullisesti. Tämä on kuitenkin vanha ja ainutlaatuinen, kertoo nahkasomisteista nojatuolia ulos Ruskotalosta kantanut Juha Pirttisalo.