1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Viitanen: Maakuntalehtien varhaisjakelun ongelmat huolestuttavat

Asunto- ja viestintäministeri Pia Viitasen mukaan ministeriö seuraa huolestuneena sanomalehtien varhaisjakelun vähentymistä haja-asutusalueilla. Mahdolliseen kuljetustukeen ministeriö ei vielä ota kantaa.

Kotimaan uutiset
Posari ja kahvikuppi
Kati Siponmaa / Yle

Viestintäministeriö varautuu puuttumaan maakuntalehtien varhaisjakelun ongelmiin. Viestintäministeri Pia Viitanen toteaa, että valtion täytyy miettiä omistajaohjaustaan varhaisjakelun kustannuksia nostaneen Itellan suuntaan, jotta jakelu voidaan turvata jatkossakin.

Viitanen asetti viime joulukuussa selvitysmiehen selvittämään lehdistön vaikeuksia, ja valmis raportti luovutettiin ministerille viime viikolla. Siinä otettiin kantaa myös sanomalehtien varhaisjakeluun, johon pitäisi raportin mukaan löytää ratkaisu Itellan, lehtiasiakkaiden ja alan henkilöstöjärjestöjen kesken.

- Tärkeä asia on myös se, että varmasti myös valtion tulee omalta osaltaan miettiä omistajaohjaustaan Itellan suuntaan. Eli käydä niitä keskusteluja, miten lehtien jakelu voidaan turvata jatkossa, Viitanen lainaa saamaansa raporttia.

Kuljetustukeen ei vielä kantaa

Haja-asutusalueiden varhaisjakeluun liittyen esiin on nostettu esimerkiksi mahdollinen kuljetustuki, joka kaivettaisiin valtion kassasta. Viitanen kuitenkin korostaa, että valtio ei voi vielä ottaa kantaa mahdolliseen kuljetustuen antamiseen, koska keskustelua täytyy käydä ensin lehtialan sisällä.

- On hyvin tärkeää, että tämä neuvottelu yhteistyökuvioista käydään ja jotain ratkaisuja löydetään. On selvää, että tällä mallilla, mikä nyt on, me emme tule selviämään jatkossa, Viitanen korostaa.

Lue seuraavaksi