Naiset pärjäävät miehille taitolajeissa

Jääkiekkomaalivahti Noora Räty allekirjoitti viikonloppuna pelaajasopimuksen Mestistä pelaavan Kiekko-Vantaan kanssa. Räty on historian toinen nainen, joka nähdään kaukalossa Suomen toiseksi korkeimmassa jääkiekkosarjassa.

urheilu
Noora Räty.
Noora RätyYle

Perimmäiset syyt miesten pärjäämiseen löytyvät fysiologiselta tasolta. Liikuntafysiologi Jaakko Tornberg Oulun Diakonissaliaitoksen liikuntaklinikalta on tutustunut sukupuolten urheilullisiin ominaisuuksiin.

- Monissa lajeissa miehillä on keskimäärin paremmat tulokset kuin naisilla. Se johtuu pitkälti siitä, että miehillä on enemmän lihasmassaa. Miehet ovat nopeampia ja vahvempia.

Tilanne ei ole kuitenkaan sama koko elinkaaren ajan. Sukupuolten välinen ero ilmentyy kunnolla vasta varttumisen myötä.

- Tytöt ja pojat ovat samalla tasolla ennen murrosikää. Poikien fysiologia muuttuu vahvemmaksi murrosiässä testosteronipitoisuuden kasvamisen myötä, Tornberg kertoo.

Peli tasoittuu korvien välissä

Naisten lihasmassa tottelee pääasiallisesti samoja lainalaisuuksia kuin miestenkin, mutta yksilölliset ominaisuudet poikkeavat toisistaan enemmän kauniimman sukupuolen edustajissa.

- Naisilla on suuremmat yksilölliset erot. Tarkkaa syytä ei tiedetä, mutta se voi liittyä muun muassa testosteronipitoisuuksiin, Tornberg analysoi.

Voimassa ja nopeudessa fysiologisesti heikommat lähtökohdat eivät kuitenkaan tarkoita, etteivätkö naiset voisi vetää miehiä pitempää kortta lajeissa, joissa painopiste on korvien välissä.

- Sellaiset lajit, joissa korostuvat taitopuoli ja taktinen osaaminen. Naiset voivat pärjätä näissä helposti jopa miehiä paremmin.

Tytöt ja pojat ovat samalla tasolla ennen murrosikää.

Jaakko Tornberg

Tällaisia lajeja voivat olla esimerkiksi keilailu, ammunta ja muut tarkkuuslajit, joissa lihasmassan rooli ei ole niin merkittävä. Naisten fysiologia on eduksi myös notkeutta vaativissa lajeissa.

- Naisten ruumiinrakenne on vähän erilainen, jonka takia notkeus on myös tietyssä liikkeissä parempi, Tornberg analysoi.

Rädylle tsemppiä

Miesvaltaiseen Mestikseen aikovan Rädyn sopimukseen liikuntafysiologi suhtautuu positiivisella innolla.

- Nostan kyllä Nooralle hattua, että hän lähtee miesten sarjaan pelaamaan. Näkisin, että hänellä on hyvät mahdollisuudet pärjäämiseen.

Rädyn rooli jäällä on yksi tekijöistä, jotka puoltavat mahdollisuuksia maajoukkeveskarin onnistumisiin.

- Maalivahti on jääkiekon pelipaikoista sellainen, jossa nainen voi hyvinkin menestyä Mestiksessä. Tämän lisäksi Noora on todellinen lahjakkuus, Tornberg kehuu.

Taneli Kärki / Yle Oulu