Stora Enson toimitusjohtaja: Meidän olisi pitänyt kertoa lapsityövoimasta alihankintaketjussa

Ruotsalaisen TV4:n ohjelma Kalla Fakta kertoi viime viikolla, että Stora Enson alihankkija, yhteisyritys Bulleh Shah Packaging käyttää lapsityövoimaa Pakistanissa. Ruotsalaisohjelman paljastukset saivat toimitusjohtaja Karvisen lähestymään maanantaina sijoittajia kirjeellä.

talous

Lapsityön käyttöön yhdistetyn metsäyhtiö Stora Enson toimitusjohtaja Jouko Karvinen pahoittelee lapsityövoiman käyttöä yhtiön alihankintaketjussa Pakistanissa.

Ruotsalaisen TV4:n ohjelma_ Kalla Fakta_ kertoi viime viikolla, että Stora Enson alihankkija, yhteisyritys Bulleh Shah Packaging käyttää lapsityövoimaa Pakistanissa. Ohjeman väitteiden mukaan Blulleh Shah käyttää lapsia työvoimanaan jätepaperin lajittelussa.

Ruotsalaisohjelman paljastukset saivat toimitusjohtaja Karvisen lähestymään maanantaina sijoittajia kirjeellä.

Kalla Faktan mukaan Stora Enson johto tiesi paitsi lapsityövoiman riskeistä Pakistanissa, myös siitä, että yhtiön alihankintaketjussa oli lapsia töissä. Tämän saman asian Karvinen toteaa sijoittajille osoitetussa kirjeessä.

Karvisen mukaan Stora Enso tekee töitä lapsityön käytön vähentämiseksi.

– Tämä kuitenkin vie aikaa, koska emme voi pakottaa lapsityötä käyttäviä lopettamaan yhdessä yössä. Meidän täytyy kouluttaa alihankintapohjaa ja myös tehdä yhteisöjen kanssa yhteistyötä löytääksemme vaihtoehtoisia toimeentulon lähteitä näiden lasten perheille. Poistuminen paikalta vain pahentaisi näiden lasten tilannetta, Karvinen muotoilee.

Karvisen kirjeessä Stora Enso lupaa raportoida avoimesti, miten taistelu lapsityövoiman käyttöä vastaan etenee.

Stora Enso on kovasti huolissaan siitä, miten lapsityön paljastuminen vaikuttaa sijoittajien ajatuksiin yhtiöstä.

– Me ymmärrämme, että vie aikaa ja vaatii täydellistä avoimuutta ansaitaksemme uudelleen luottamuksenne ja siihen olemme sitoutuneet.

– On selvää, että meidän olisi pitänyt ennakoivasti kertoa lapsityövoimasta alihankintaketjussa jo silloin, kun me julkistimme suunnitelmamme investoida Bulleh Shahaan Pakistanissa, Karvinen jatkaa.

Karvinen myös pahoittelee Stora Enson epäonnistumista lapsityöasiaan liittyneessä viestinnässä ja riittävän läpinäkyvyyden puutteesta.