Kahvakuulaharjoittelu rasittaa selkää ja olkapäitä – oletko sinä saanut vammoja?

Kahvakuulaharjoittelusta on tullut suosittu harrastus, mutta monet ovat saaneet siitä rasitusvammoja. Millaisia kokemuksia sinulla on kahvakuulatreenistä?

Kotimaa
Kahvakuulaharjoittelijoita jumppasalissa
Minna Rosvall / Yle

Kahvakuulaharjoittelu on tehokas ja suosittu liikuntalaji, mutta väärin tehtynä liikkeistä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. UKK-insituutin tietoon on tullut kahvakuulaharjoittelun aiheuttamia rasitusvammoja eri puolilta Suomea.

- Olen kuullut fysioterapeuteilta ja lääkäreiltä, että tämmöisiä ongelmia on paljonkin esiintynyt ympäri Suomea. Joskus on jouduttu hakeutumaan ihan fysioterapiahoitoon, kertoo UKK-instituutin tutkija ja terveystieteiden tohtori Marjo Rinne.

Suurin riski loukkaantua on tottumattomalla harjoittelijalla, joka tekee liikkeitä yksin kotona.

- Kun näitä kahvakuulia myydään marketeissa ja ihmiset innostuvat ostamaan niitä kotiinsa, he tekevät kaikenlaisia liikkeitä, mitä ovat tottuneet tekemään esimerkiksi jumpassa. Kahvakuulassa tekniikka on kuitenkin erilainen, ja aluksi on tärkeää nähdä peilistä, että tekee liikkeen oikein, Rinne sanoo.

Tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet ovat merkittävä työikäisten ongelma Suomessa. Jos kärsii jo valmiiksi niska- ja hartiaseudun sekä olkapäiden vaivoista, kahvakuulaharjoittelu saattaa aiheuttaa niille kohtuutonta lisärasitusta.

Millaisia kokemuksia sinulla on kahvakuulien käytöstä? Oletko saanut vammoja kahvakuulaharjoittelusta kotona tai kuntosalilla?