Suomessa asuvia venäjänkielisiä houkutellaan vaalitarkkailijoiksi Krimille?

Suomessa asuvia venäjänkielisiä on houkuteltu kirjeitse vaalitarkkalijoiksi Krimille. Kirjeet on lähetetty Venäjän duuman nimissä, mutta niiden aitoutta ole saatu vielä vahvistettua.

Kotimaa
Venäläismielisiä ihmisiä konsertissa Sevastopolissa.
Venäläismielisiä ihmisiä konsertissa Sevastopolissa 8. maaliskuuta.Zurab Kurtsikidze /EPA

Monet Suomessa asuvat venäläistaustaiset ihmiset ovat saaneet viime viikolla sähköpostitse tai sosiaalisessa mediassa kirjeen, jossa heitä kehotetaan lähtemään vaalitarkkailijoiksi Krimin kansanäänestykseen.

Kirjeessä kehotetaan Venäjän duuman nimissä venäjänkielisiä EU-kansalaisia osallistumaan vaalitarkkailijoina Krimin kansanäänestykseen 16. ja 17. maaliskuuta. Kirjeen mukaan kaikki matka- ja majoituskulut maksetaan.

Kirje lähetettiin sähköpostiosoitteesta, joka on ollut Suomen venäläisten maanmiesten koordinaationeuvosto -nimisen järjestön käytössä. Kirjeessä oli myös kyseisen järjestön Suomen edustajan yhteystiedot.

Suomessa asuville venäläistaustaisille ihmisille viime viikolla sähköpostitse tai sosiaalisessa mediassa lähetetty kirje, jossa heitä kehotetaan lähtemään vaalitarkkailijoiksi Krimin kansanäänestykseen. Kuvasta on pikselöity henkilökohtaisia tietoja.
Suomessa asuville venäläistaustaisille ihmisille viime viikolla sähköpostitse tai sosiaalisessa mediassa lähetetty kirje, jossa heitä kehotetaan lähtemään vaalitarkkailijoiksi Krimin kansanäänestykseen. Kuvasta on pikselöity henkilökohtaisia tietoja.Yle

Tarkkoja lukuja kirjeeseen vastanneista ei ole. Novosti Ylen saamien tietojen mukaan nimilistat potentiaalisista vaalitarkkailijoista on jo lähetetty Venäjälle vahvistettavaksi.

Kyseisen järjestön edustaja kieltäytyi maanantaina kommentoimasta asiaa.

Siitä, onko kirje Venäjän duuman lähettämä, ei ole saatu vahvistusta. Myöskään Suomen ulkoministeriö ei vielä kommentoi asiaa. Ministeriöstä kerrotaan, että viranomaiset selvittävät tietojen paikkansapitävyyttä.