Karjalaiset haastelevat Lappeenrannassa ensi kesänä

Karjalan Liiton järjestyksessään 66. Karjalaiset kesäjuhlat kokoavat tuhansia ihmisiä Lappeenrantaan juhannusta edeltävänä viikonloppuna. Erityisteemana on karjalainen sanankäyttö. Liitto ja Karjala-lehti vetävät puoleensa muitakin kuin sukujuuriltaan karjalaisia.

Kotimaa
Karjalan Liitto ry

Karjalaisten jokavuotiset kesäjuhlat pidetään tänä vuonna Lappeenrannassa aivan erityisestä syystä. Viipurissa vuonna 1904 perustettu, Lappeenrannassa toimitustaan pitävä Karjala-lehti nimittäin täyttää 110 vuotta.

- Viime vuonna saimme negatiivisen levikkikierteen käännetyksi positiiviseksi. Uutta lukijakuntaa ovat erityisesti 45-55 -vuotiaat naiset. Joukossa on myös sellaisia, joilla ei ole sukujuuria Karjalassa. He ovat muuten kiinnostuneita karjalaisuudesta, kertoo lehden toimitusjohtaja Markus Rissanen.

Karjalan Liiton tämän vuoden teemanakin on karjalainen sanankäyttö sen kaikissa ilmenemismuodoissa. Juhlaviikonloppu alkaa perjantaina 13.6. Karjala-lehden juhlaseminaarilla.

Hengen ja ruumiin kulttuuria

Viikonloppu tarjoaa runsaasti erilaista ohjelmaa kaikenikäisille. On paljon musiikillista antia, kuorolauluista kaupungin oman pojan Pave Maijasen esiintymisiin. Hengellisyyttä edustavat mm. messut ja skiittaristeily Ilkonsaareen. Urheiluhenkisille saattavat sopia kyykkäkisat ja maraton. Aikuiset ja lapset kilpailevat omissa sarjoissaan piirakkakilpailuissa.

Jos ehtii vain yhteen tapahtumaan, järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Eevaliisa Kurki suosittelee sunnuntaisen juhlakulkueen seuraamista.

- Rakuunamäeltä lähtee kaksi-kolmetuhatta kansallispukuihin pukeutunutta ihmistä kantaen satoja jäsenseurojen lippuja.

Ilmaista ohjelmaa on paljon, mutta joihinkin tilaisuuksiin peritään pienet pääsymaksut kulujen peittämiseksi. Muuten juhlat toteutetaan talkooperiaatteella.

- Talkooväkeä on riittänyt aika hyvin, mutta jos haluaa tulla muutamaksi tunniksi hommiin, yhteyttä voi ottaa Karjalan Liittoon tai Karjala-lehteen, vinkkaa Eevaliisa Kurki.

Kaikkiaan tapahtumiin odotetaan osallistuvan 15 000-20 000 kävijää. Heistä 5000-6000 matkaa Lappeenrantaan busseilla eri puolilta maata.

- Lappeenrannan majapaikat ovat jo melkein täynnä. Nyt varauksia tehdään Rauhaan Holiday Club Saimaaseen ja muutenkin Imatran suuntaan, kertoo Kurki.

Marjo Matikainen-Kallström: eteläkarjalaisia kaivataan liiton toimintaan

Karjalan Liitossa on nykyisin yli neljäsataa jäsenseuraa ja noin 35 000 jäsentä.

- Viime vuosina on tullut vuosittain pari tuhatta uutta jäsentä eikä liitto enää ole vain siirtokarjalaisten ja heidän jälkeläistensä varassa, iloitsee liiton puheenjohtaja Marjo Matikainen-Kallström.

Hänen omat sukujuurensa ovat syvällä luovutetussa Karjalassa. Äiti on Viipurin kaupungista ja isä maalaiskunnan puolelta Talista, ja kaukaisempaa sukua on ollut Kirvussa ja Antreassa asti.

- Juhlista minulla on kokemuksia aivan pienestä pitäen. Muutenkin elämässä karjalaisuus on kulkenut luontaisesti mukana, sanasto ja ruokaperinteet esimerkiksi. Ja omat lapset kilpailevat siitä, kuka kunakin kesänä pääsee mukaan kotiseutumatkalle.

Matikainen-Kallström toivoo, että Suomen puoleisen Karjalan ytimessä Etelä-Karjalassa innostuttaisiin kulttuurijärjestön toiminnasta enemmän. Karjalan Liitto tekee myös itärajan takana yhteistyötä paikallisten viranomaisten kanssa historian säilyttämiseksi.

- Kun siellä ihmisten tietoisuus historiasta lisääntyy, myös kunnioitus sitä kohtaan kasvaa. Näin saadaan suomalaisuudesta kertovia muistomerkkejä kuten vaikkapa katukilpiä säilytetyksi. Ja tällaista kehitystä on jo tapahtunutkin.