Viron sosiaalidemokraatit nousemassa hallitukseen

Puolueen johtajan Sven Mikserin mukaan sosiaalidemokraattien ja reformipuolueen keskinäiset neuvottelut ovat sujuneet rakentavassa ja hyvässä hengessä.

Ulkomaat

Virossa viime vuosina kannatustaan tuntuvasti kasvattanut sosiaalidemokraattinen puolue SDE on nousemassa hallitukseen. Puolue näyttää syrjäyttävän Isänmaan ja Res Publican liiton reformipuolueen hallituskumppanina, kun Virossa tunnustellaan uutta hallitusta pääministeri Andrus Ansipin ja samalla koko vanhan hallituksen erottua.

Presidentti Toomas Hendrik Ilves tapasi SDE:n puheenjohtajan Sven Mikserin maanantaina keskustellakseen tulevan hallituksen perusteista.

Mikser sanoi kaksi tuntia kestäneen tapaamisen jälkeen, että presidentti ottaa tehtävänsä pääministeriehdokkaan nimeäjänä erittäin vakavasti. Mikserin mukaan keskusteluissa käsiteltiin kaikki oleelliset aiheet taloudesta informaatioteknologiaan, puolustuspolitiikasta ympäristökysymyksiin.

Mikser kerto myös, että SDE:n ja reformipuolueen keskinäiset neuvottelut, jotka alkoivat viikonloppuna, ovat sujuneet rakentavassa ja hyvässä hengessä.

Mikserin mukaan SDE:n kynnyskysymys on, että lapsilisää nostetaan. Se on Virossa nykyisin 19 euroa kuussa. SDE haluaa moninkertaistaa lisän noin 57,50 euroon. Reformipuolueen neuvottelijoita johtava Siim Kallas puolestaan sanoo, että rakennemuutokset mahdollistavat sen, että samaan aikaan voidaan sekä lisätä tukia että alentaa veroja.

Virossa pidetään jokseenkin selvänä asiana, että Ansipin pääministerinsalkku siirtyy hänen puoluetoverilleen Kallasille, nykyiselle eurokomissaarille. Reformipuolueen sisäinen päätös on herättänyt Virossa keskustelua siitä, onko moinen demokratian pelisääntöjen mukaista.

Hallitus jää joka tapauksessa lyhytikäiseksi: Virossa järjestetään parlamenttivaalit ensi vuonna. Sitä ennen puolueet mittaavat suosiotaan toukokuun europarlamenttivaaleissa.

Korjattu 11.3.2014: Sosiaalidemokraatit eivät ole tulossa hallitukseen ensi kertaa, vaan heillä oli ministerinsalkkuja myös vuosina 2007–2009.