Yllättävät suurennokset päätyivät näyttelyksi – kuvat

Sinilevä, paperin pinta tai teräs monituhatkertaiseksi suurennettuna saattaa yllättää muodoillaan. Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla avautuneessa näyttelyssä pääsee tarkastelemaan erilaisia materiaaleja jännittävän läheltä.

Kotimaa
3D-tulostettua terästä 8000-kertainen suurennos
Yle

Lappeenrannan teknillisen yliopiston Galleria-aulaan on koottu näyttely pyyhkäisyelektronimikroskooppikuvista. Kuvissa on muun muassa laboratoriossa käytettäviä jauheita, suodatinkankaita, terästä sekä Saimaasta löytynyttä levää. Materiaali on suurennettu kuviin 120 – 10 000 -kertaiseksi.

Kuvien takana on laboratorioteknikko Toni Väkiparta kemiantekniikan laitokselta. Lähes kaikki näyttelyn kuvat ovat syntyneet hänen työnsä yhteydessä noin kolmen vuoden aikana. Hän on kuvannut mikroskoopilla muutakin omasta mielenkiinnostaan.

– Pojat kävivät hakkaamassa jäästä levää. Kun se oli sulanut, ajattelin, että katsotaan miltä se näyttää mikroskoopin alla, toteaa laboratorioteknikko Toni Väkiparta kuvasta.

Väkiparta on valinnut näyttelyn kuvat omien visuaalisten mieltymystensä mukaan. Joukossa on myös muutoin kiinnostavia havaintoja. Joskus pyyhkäisyelektronimikroskooppikuvien ottaminen on tylsää puurtamista, mutta toisinaan ne yllättävät.

– Joskus tulee erikoisia kuvia. Varsinkin tuollaiset erilaiset säännölliset kiteytymät ovat aina mielenkiintoisia, kertoo työnsä kiehtovasta puolesta laboratorioteknikko Toni Väkiparta Lappeenrannan teknilliseltä yliopistolta.

3D-tulostettua terästä 8000-kertainen suurennos
Yle
Pinnoitettu kangas 2000-kertainen suurennos
Yle
Kellertävää kiintoainetta suodatinpaperin päällä 400-kertainen suurennos
Yle
Levää 4000-kertainen suurennos
Yle
Kiteymä suodatusmateriaalin raossa 8000-kertainen suurennos
Yle