Etyjin tarkkailijoita kutsuttiin Krimille

Etyjin vaalitarkkailuorganisaatio ODIHR suhtautuu Krimin aluehallinnon kutsuun epäilevästi. Vaalitarkkailijoiden lähettäminen sunnuntain kansanäänestykseen merkitsisi sitä, että Etyj tunnustaisi äänestyksen lailliseksi.

Ukraina

Krimin viranomaiset ovat kutsuneet Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin edustajia alueelle, kertovat venäläiset uutistoimistot. Etyjin edustajat on pyydetty Krimin niemimaalle tarkkailemaan sunnuntaina järjestettävää kansanäänestystä Venäjään liittymisestä.

Etyjin edustajien kutsusta päätti Krimin Venäjä-mielinen parlamentti.

Puolan pääkaupungissa Varsovassa päämajaansa pitävä Etyjin vaalitarkkailuorganisaatio ODIHR ei ollut vielä maanantai-iltana saanut tietoa kutsusta. Järjestö suhtautuu asiaan epäillen, koska vaalitarkkailijoiden lähettäminen sunnuntain kansanäänestykseen merkitsisi sitä, että Etyj tunnustaisi äänestyksen lailliseksi.

Etyjin edustaja huomautti uutistoimisto Reutersille, että Krim ei voi kutsua alueelle tarkkailijoita, koska se ei ole Etyjin jäsenmaa.

Etyjin sotilastarkkailijat ovat yrittäneet päästä Krimille moneen otteeseen kriisin puhkeamisen jälkeen, mutta heidät on käännytetty pois.

Krimin autonomisen niemimaan pääministeri Sergei Aksjonovin selitti tänään maanantaina Etyjin sotilastarkkailijoiden käännyttämistä Krimin rajalta sanoen, että "emme halua kenenkään antavan valheellista tietoa siitä, mitä itsehallintoalueella tapahtuu".

Lähteet: Reuters, AFP, Itar-Tass