Hodorkovski asettumassa Sveitsiin, tarjoutuu välittäjäksi Ukrainassa

Hodorkovski saanee oleskeluluvan helposti, vaikka kansalaisuus on Sveitsissä tiukassa. Hodorkovski on parhaillaan Kiovassa

Ulkomaat
Mihail Hodorkovski.
Mihail Hodorkovski puhui ukrainalaisopiskelijoille Kiovassa 10. maaliskuuta.Sergei Dolzhenko / EPA

Venäläinen liikemies, alkuvuonna Venäjällä yli kymmenvuotisesta vankeudesta vapautettu Mihail Hodorskovski on anonut pysyvää oleskelulupaa Sveitsistä, vahvistaa hänen edustajansa. Hodorkovski sai tammikuussa Sveitsiltä kolmen kuukauden viisumin.

Varakkaat henkilöt, jollainen Hodorkovskikin edelleen on miljardiomaisuutensa menettämisestä huolimatta, saavat Sveitsiltä yleensä helposti oleskeluluvan. Heidän tarvitsee vain osoittaa, että heidän rahansa riittävät elämiseen, vaikka heillä ei ole työlupaa, ja että he eivät ole uhka maan turvallisuudelle.

Oleskelulupa voi hellitä viikoissa. Kansalaisuutta sen sijaan voi anoa vasta, kun on asunut Sveitsissä 12 vuotta.

Hodorkovski oli vuosituhannen vaihteessa Venäjän rikkain mies, ja hänellä oli myös poliittista vaikutusvaltaa. Hän vastusti avoimesti Vladimir Putinin poliittista nousua, joka vei tämän presidentiksi. Hodorkovskin pidätystä vuonna 2003 ja vankilatuomiota petoksista ja kavalluksista on laajalti pidetty Putin yrityksenä vaientaa vastustajansa.

Vankilasta päästyään Hodorkovski matkusti ensin Saksaan ja sitten Sveitsiin. Hän on sanonut palaavansa Venäjälle vasta, kun vanhoista syytteistä häntä vastaan luovutaan.

"1800-luvun käytännöt vaarantavat Venäjän"

Tällä hetkellä Hodorkovki on vierailulla Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa. Maanantain puhetilaisuudessaan Kiovan yliopistossa hän sanoi, että paras ratkaisu Krimin niemimaan kriisiin olisi samanlainen asema kuin Skotlannilla Britanniassa eli Krimin nykyistä laajempi autonomia.

Hodorskovski on tarjoutunut välittämään kriisissä, mutta tarjoukseen ei ole tartuttu. Hän sanoi armahduksensa jälkeen, ettei enää kajoaisi politiikkaan, mutta Krimin kriisin puhjettua hän sanoi haluavansa auttaa estämään sodan.

Puheessaan ukrainalaisopiskelijoille hän kertoi olevansa Venäjän kansallisten oikeuksien vakaa puolustaja valtion omalla alueella eli myös Pohjois-Kaukasuksen separatistiliikkeitä vastaan. Siellä Venäjällä on oikeus turvautua myös aseisiin, mutta Ukrainassa Venäjä vaarantaa itsensä turvautumalla 1800-luvun käytäntöihin aluekiistan ratkaisemiseksi, Hodorkovski sanoi.

Lähteet: Reuters, AFP, Itar-Tass