Australiassa tutkitaan: Avaruusromusta eroon lasertykeillä

Maapalloa kiertää satojen tuhansien avaruusromukappaleiden arvaamaton pilvi, joka voi pahimmillaan tuhota kaikki satelliitit, varoittavat tutkijat. Vaaran torjumiseksi on alettu kehittää järjestelmää, jolla romusta pyritään tekemään ajoissa selvää.

Ulkomaat

Australialaistutkijat ovat ryhtyneet ratkaisemaan avaruusromun aiheuttamaa ongelmaa jättiläismäiseltä tietokonepeliltä kuulostavin keinoin: maapalloa kiertävää romua aletaan tuhota ampumalla sitä lasersäteillä.

Australian kansallisen yliopiston ANU:n tutkijat ovat saaneet hankkeen kehittelyyn 13 miljoonaa euroa valtiolta ja 26 miljoonaa yksityisiltä sijoittajilta, ja lupauksia on annettu vielä 85 miljoonasta eurosta. Toiminta on määrä käynnistää ensi kesänä.

Canberran lähellä sijaitseva Mount Stromlon observatorio alkaa ensi töikseen jäljittää yhä enemmän romunkappaleita lähiavaruudesta, jossa niitä pyörii arviolta yli 300 000. Romu koostuu monenlaisista avaruuteen syydetyistä ja hukatuista esineistä, sirpaleista ja varsin suuristakin kantorakettien kappaleista. Valtaosa kiitää matalalla radalla huimaa vauhtia.

Tavoite on, että jo kymmenen vuoden päästä osa kyetään tuhoamaan infrapunalasereilla, jotka hidastavat romun vauhtia ja saavat sen siksi putoamaan Maan ilmakehään. Siellä kappaleet palavat vaarattomasti poroksi.

Ketjureaktio voi koitua satelliittien tuhoksi

ANU:n astronomian ja astrofysiikan laitoksen johtajan Matthew Collessin mukaan romua on jo niin paljon, että toisiinsa törmäillessään kappaleet uhkaavat aiheuttaa ketjureaktion.

Collessin pahin – mutta hänen mukaansa silti realistinen – kauhukuva on, että kaksi satelliittia törmäisi toisiinsa ja niiden romu leviäisi hetkessä useiden muiden satelliittien radalle.

Niiden rikkoontuessa romua tulisi aina vain lisää, ja pian lähiavaruus olisi sellaisessa kaaoksessa, ettei uusilla satelliiteilla olisi sinne asiaa satoihin vuosiin, Colless sanoo.

Maapalloa kiertää tällä hetkellä yli kuusi tuhatta aktiivista satelliittia.

Lähiavaruus on saastutettu

Collessin mukaan viime kädessä tarvittaneen maailmanlaajuinen tarkkailuverkosto, jolla on kansainvälinen johto, mutta alustava työ on yliopistojen, avaruusjärjestöjen ja avaruusteknologiaa tuottavien yritysten yhteishankkeen CRC:n kontolla.

CRC:n johtava tutkija Craig Smith sanoo, että satelliittien ja avaruusromun törmäykset eivät enää ole epätavallisia. Ihminen on onnistunut saastuttamaan avaruuden samalla tavoin kuin meret ja joet, hän sanoo.

Tällä hetkellä törmäykset tapahtuvat yllättäen, eikä niille kyetä tekemään mitään. Yksi CRC:n tavoitteesta on laatia romuennusteita, joiden ansiosta satelliitit voivat kiertää vaaranpaikat.

Toistaiseksi CRC kykenee jäljittämään kymmenesosan tunnetusta avaruusromusta. Viiden vuoden päästä osuus on jo 50 prosenttia, Smith toivoo.