Pääministeri: Krim ottaa haltuunsa laivaston aluksia ja teollisuuslaitoksia

Krimin hallinto valmistautuu monin tavoin alueen liittymiseen Venäjään, kertoo pääministeri Sergei Aksjonov. Ukrainan valtion laitokset otetaan Krimin haltuun, samoin laivasto. Ukrainan kielen asema virallisena kielenä poistuisi.

Ulkomaat
Sergei Aksjonov.
Sergei Aksjonov Simferopolissa 28. helmikuuta.ARTUR SHVARTS

Krimin uuden hallinnon toimet alueen liittämiseksi Venäjään ovat jo pitkällä, sanoo pääministeri Sergei Aksjonov. Pääministerin lausunnoista kertovat venäläiset viestimet RIA-Novosti (siirryt toiseen palveluun) ja Itar-Tass.

Krimin valtiovarainministeriö valmistelee siirtymistä ruplan käyttöön. Ukrainan valuutta hryvnia ei kelpaisi alueella sen jälkeen, kun Krim kuuluisi Venäjän federaatioon.

Asjonovin mukaan Krim aikoo ottaa haltuunsa kaikki Krimin alueella, Sevastopolin satamassa olevat Ukrainan laivaston alukset. Niiden poispääsy satamasta on jo estetty. Myös paikallisen öljy- ja kaasuyhtiön laitos on eristetty, pääministeri kertoi.

Krimin hallinto on aikeissa lisäksi kansallistaa valtion omistamat mineraalien jalostuslaitokset ja aurinkovoimalat. Listaa kansallistettavista kohteista valmistellaan edelleen, Aksjonov kertoi. Yksityistä omaisuutta ei kansallisteta, hän sanoo

Krimin venäläistäminen jatkuu muillakin rintamilla. Jos Krimin väestö hyväksyy liittymisen Venäjään, niemimaasta tulee virallisesti kaksikielinen, mutta ukrainan kieli ei enää kuuluisi virallisiin kieliin. Krimillä viralliset kielet olisivat jatkossa venäjä ja krimin tataarien kieli, pääministeri ilmoitti.

Kansanäänestykset alueen hallinnosta pidetään sunnuntaina. Äänestykset ovat Sevastopolin kaupungissa ja muualla Krimillä hieman erilaiset, sillä Sevastopolilla on nyt ja olisi myös Venäjä-liitoksen jälkeen erityisasema.

Sevastopolin kaupunginhallinnon vt. johtaja Dmitri Belik kertoi viikonloppuna, että sosiaalietuudet ja palkat juoksisivat Venäjä-liitoksen jälkeenkin entisellään. Julkisten alojen palkat pysyisivät vähintäänkin nykytasolla, mutta voisivat jopa hieman noustakin, Belik lupaili.