Demokraatit pitivät puhemaratonin herättääksen Yhdysvaltain kongressin ilmastotoimiin

Demokraattipuhujat toivovat herättävänsä kongressin ilmastonmuutoksen uhkaan. Suhtautuminen ilmastonmuutokseen jakaa kuitenkin kongressia.

Ulkomaat

Yhdysvaltain senaatissa demokraattiedustajat ovat pitäneet lähes 15 tunnin puhemaratonin, jonka toivotaan herättävän kongressin ilmastonmuutoksen uhkaan.

Yöllä Suomen aikaa alkaneeseen puhemaratoniin ilmoittautui noin 30 senaatin 53 demokraatista sekä kaksi sitoutumatonta edustajaa.

Ensimmäinen puhuja oli nevadalainen demokraatti Harry Reid, joka sanoi, että ilmastonmuutoksen kiistäjiä on edelleen huolimatta runsaista tieteellisistä todisteista ja julkisesta melipiteestä. Heitä on tässä maassa ja tässä kongressissa, Reid totesi.

Kampanjaa tukee presidentti Barack Obama. Valkoisen talon mukaan puhemaraton on lähtölaukaus entistä koordinoidummalle ja vuosia kestävälle kampanjalle kattavan ilmastolainsäädännön puolesta.

– Toivomme, että valvomalla koko yön viestitämme uutta alkua kongressin ilmastonmuutostoiminnassa, sanoi massachusettsilainen senaattori Ed Markey.

Ilmastonmuutoslainsäädäntöä vastustavat kongressissa monet republikaanit ja osa demokraateista.

Ennen demokraattien puhemaratonin alkua republikaaninen senaattori Jeff Sessions Alabamasta sanoi, että monilla on väärää tietoa ilmaston lämpenemisen uhasta. Hänen mukaansa liioittelua on ollut paljon ja on aika olla hieman entistä varovaisempi.

Senaattori James Inhofe puolestaan puuttui keskusteluun syyttämällä asiantuntijoita tieteen vääristelystä sopimaan liberaaliin agendaan. Ja kun toistat sen tarpeeksi monta kertaa, ihmiset alkavat uskoa, että se on totta, Inhofe katsoo.

Lähteet: AFP, Reuters