Malesian turma paljasti valvonnan puutteita: Tuhannet matkustavat varastetuilla passeilla

Varastetulla passilla pääsee lentokoneeseen helposti, kunhan lentolippu on ostettu samalle nimelle ja matka suuntautuu Eurooppaan. Suomessa jäi viime vuonna kiinni 80 väärällä tai varastetulla passilla matkustanutta. Läpipäässeiden määrää voi vain arvailla.

Kotimaa
EU:n ulkopuolisen valtion passi poliisin kädessä.
Yle Uutiset

Toisen henkilön passin käyttäminen lentomatkustuksessa on yleistymässä. Rajavartiolaitoksen mukaan jopa tuhannet ihmiset matkustivat viime vuonna varastetun passin avulla. Euroopan sisäisellä lentoliikenteessä väärien passien käyttöä helpottaa lisääntyvä itsepalvelu lähtöselvityksessä.

– Schengen-alueella varsinkin, mikä käytännössä on Euroopan sisällä, ei ole velvollisuutta tarkastaa matkustajan matkustusasiakirjaa, eli passia tai henkilöllisyystodistusta, kertoo Liikenteen turvallisuusviraston ylitarkastaja Auli Kankkunen.

Euroopan unionin ulkorajojen yli matkustamista sen sijaan valvotaan tarkasti. Lentoyhtiöitä motivoi se, että väärillä papereilla määränpäähän kuljetettu matkustaja tietää lentoyhtiölle sakkoa.

Tuhansia passeja väärissä taskuissa

Rajavartiolaitoksen mukaan maailmalla matkusti viime vuonna tuhansia ihmisiä varastetuilla passeilla.

Viime vuonna Suomessa paljastui 80 tapausta, jossa käytettiin väärää tai varastettua passia - läpi päässeiden määrästä ei ole arviota.

Suomalaisilta varastettuja passeja käytetään muun muassa Afrikassa ja Etelä-Amerikassa, joissa eurooppalaisten kasvonpiirteiden tunnistaminen ei suju yhtä helposti kuin kotopuolessa.

– Trendi maailmanlaajuisesti jo useiden vuosien ajan on ollut impostorien käyttö eli matkustetaan toisen henkilön aidolla matkustusasiakirjalla esiintyen toisena henkilönä, kertoo Rajavartiolaitoksen majuri Ilkka Herranen.

Passeja varastetaan entistä enemmän, koska niiden väärentäminen on vaikeutunut siruun lisättyjen biotunnisteiden myötä.

–Tämä on täysin globaalia toimintaa. Tätä esiintyy ympäri maailmaa ja tällaisia tehtaita, missä passeja valmistetaan tai välitetään, niitä on ympäri maailmaa. Niitä ei ole kylläkään paljastunut meillä Suomessa vielä toistaiseksi, Herranen jatkaa.

Malesian koneturma voi tiukentaa valvontaa

Malaysia Airlinesin onnettomuus saattaa johtaa valvonnan tiukkenemiseen lentoasemilla, mikäli osoittautuu, että varastetuilla passeilla matkustaneilla on yhteys onnettomuuteen.

– Valvonta voi tiuketa aina, mutta täytyy muistaa, että tässä esimerkkitapauksessa asiakirjat oli ilmoitettu anastetuksi Interpolin järjestelmään. Mutta oliko Interpolin järjestelmä käytössä lähtölentokentällä, sitä en tiedä. Meillä se on kaikilla rajanylityspaikoilla kyllä käytössä, majuri Ilkka Herranen kertoo.