1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Museoliitto: Museot vapautettava kiinteistöverosta

Kiinteistökulujen osuus museoiden kokonaismenoista on 30 prosenttia. Viimeksi maanantaina Lönnströmin taidemuseota ylläpitävä säätiö ilmoitti myyvänsä taidemuseokiinteistönsä liian kovien kustannusten vuoksi.

kulttuuri
Lönnströmin taidemuseo
Niclas Warius

Museoliitto vaatii kiinteistöveron poistamista museoilta. Kasvavista kiinteistökuluista on tullut iso ongelma museoille. Viimeksi maanantaina Lönnströmin taidemuseota Raumalla ylläpitävä säätiö ilmoitti myyvänsä taiidemuseokiinteistönsä, koska sen kustannukset ovat osoittautuneet liian kalliiksi.

Kasvava ongelma

Kiinteistökulujen osuus museoiden kokonaismenoista on nykyisin noin 30 prosenttia.

– Tämä on aika merkittävä ongelma. Kiinteistökulut ja niiden osuus kokonaismenoista kasvaa koko ajan, sanoo Museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä.

Pahimmillaan museot joutuvat luopumaan kiinteistöistään liian koviksi käyvien kustannusten vuoksi. Kiinteislömenojen kasvu on ajanut museoita myös edullisemmille paikkakunnille.

–Viimeisimpänä esimerkkinä Postimuseo, joka muutti Helsingistä Tampereelle. Yhtenä keskeisenä syynä oli juuri kiinteistömenojen kasvu liian suureksi Helsingissä.

Osa museoista on selvinnyt yhteistyötä lisäämällä.

– Museot voivat toimia yhteisesti omistamissaan kiinteistössä tai keskittää toimintojaan perustamalla kaupunkeihin museokeskuksia.

Vapautus kiinteistöverosta ja voitontavoittelusta

Museoliito haluaisi vapauttaa museot kiinteistöverosta.

– Museot toimivat usein kulttuurihistoriallisesti arvokkaissa rakennuksissa, jotka jo sinällään on säilytettävä ja museotoiminta on paras tapa näiden rakennusten ylläpitämiseen. Jo tämän vuoksi olisi perusteltua vapauttaa museokiinteistöt kiinteistöverosta.

Tämän lisäksi Levä armahtaisi museot voitontavoittelusta.

– Kun kunnat ja valtiot perustavat kiinteistöosakeyhtiöitä, museokiinteistöjen voittotavoite voitaisiin laittaa nollaksi, jos ei sitä negatiiviseksi pysytä laittamaan.

Lue seuraavaksi