1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Tutkimus: Täysraittius ainoa turvallinen vaihtoehto raskauden aikana

Brittitutkijoiden mukaan alkoholia ei pitäisi käyttää raskauden aikana ollenkaan. Jo yhden annoksen viikkokäyttö lisää ennenaikaisen synnytyksen riskiä.

terveys

Raskaudenaikaiselle alkoholin käytölle on mietitty turvarajoja, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan jo lasillinen viiniä viikossa voi aiheuttaa ongelmia. Varmuuden vuoksi alkoholia ei kannattaisi käyttää lainkaan raskauden aikana.

Brittitutkijoiden tulosten perusteella yli kaksi alkoholiannosta viikossa juovien lapset syntyvät ennenaikaisina ja pienikokoisina jopa kaksi kertaa todennäköisemmin kuin lapset, joiden äidit eivät käytä lainkaan alkoholia raskauden aikana. Heille syntyvät lapset ovat myös tavallista todennäköisemmin pienikokoisia.

Ennenaikaisen synnytyksen riski suurenee kuitenkin jo naisilla, jotka juovat 1–2 alkoholiannosta viikossa raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana.

Myös raskautta edeltävä alkoholin käyttö lisäsi ennenaikaisen synnytyksen ja vauvan pienikokoisuuden riskiä, tutkijat havaitsivat. Raskautta yrittävien naisten kannattaakin lopettaa alkoholin käyttö hyvissä ajoin, jos he haluavat välttyä kaikilta alkoholin aiheuttamilta riskeiltä.

Tutkimus julkaistiin Journal of Epidemiology and Community Health -lehdessä. (siirryt toiseen palveluun) Siihen osallistui 1 300 raskaana olevaa 18–45-vuotiasta naista.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim

Lue seuraavaksi