Lapin kunnille kahdeksan miljoonaa lisää kiinteistöveroja

Lapin kunnat keräävät tänä vuonna kahdeksan miljoonaa euroa enemmän kiinteistöverotuloja kuin viime vuonna. Syynä on hallituksen kehysriihen päätös kiristää kiinteistöverotusta ja se, että moni kunta on korottanut kiinteistöveroprosenttejaan.

talous
Grafiikka, joka setelitaloa. Verohallinnon tunnus.
YLE Uutiset grafiikka

Esimerkiksi Rovaniemi kerää kiinteistöveroja 25 miljoonaa euroa. Se on 1,5 miljoonaa euroa viime vuotta enemmän.

Lapissa kiinteistöveroja on korottanut kahdeksan kuntaa:Keminmaa, Kolari, Posio, Salla, Savukoski, Sodankylä, Tornio ja Pello.

Ainoastaan Inarin kunta on laskenut asuntojen ja mökkien kiinteistöveroa. Tästä huolimatta Inarissa kiinteistöveroista keräämä rahasumma nousi lähes 290 000 euroa yhteensä 4,1 miljoonaan euroon.

Verohallinnon mukaan Lapin kunnat saavat kiinteistöveroista yhteensä lähes 78 miljoonaa euroa tänä vuonna. Koko maan kuntien kiinteistöveron tuotto nousee 170 miljoonaa euroa yhteensä yli 1,5 miljardiin euroon.

Kiinteistöverotuspäätökset vuodelle 2014 tulevat kiinteistönomistajille maaliskuun loppuun mennessä. Kiinteistöverotuspäätös tulee, jos kiinteistöveron määrä on vähintään 17 euroa. Kiinteistöverotuksen piiriin tulee vuonna 2014 noin 40 000 kiinteistöä, joissa veron määrä on noussut aiemmasta alle 17 euron määrästä vähintään 17 euroon.

Kiinteistönomistaja voi nyt korjata verotuspäätöstä sähköisesti Verohallinnon internet-sivuilla. Korjaukset voi tehdä edelleen myös päätöksen mukana olevalla ilmoitusosa-lomakkeella. Kiinteistöveron voi maksaa e-laskulla oman verkkopankin kautta tai verotuspäätöksen mukana tulevalla paperilaskulla.