Keskipohjalaismies tuomittiin Wincapitan jutussa yli miljoonan euron korvauksiin

Keski-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi kokkolalaisen liikemiehen yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen sijoitusklubi Wincapitaan liittyvistä rikoksista. Tuomittu joutuu korvaamaan valtiolle yli miljoona euroa, lisäksi osa asianomistajista saa kymmenien tuhansien korvaukset.

Kotimaa
Kuvassa oikeudenistunto käräjäoikeudessa
Helena Mehtala / Yle

Käräjäoikeus tuomitsi tiistaina kokkolalaisliikemiehen yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen avunannosta törkeään petokseen ja avunannosta rahankeräysrikokseen. Rangaistuksen koeaika päättyy kahden vuoden kuluttua.

Syytetyn katsottiin avustaneen Wincapitan perustajaa Hannu Kailajärveä kyseisissä rikoksissa. Syyttäjä vaati kokkolalaismiehelle tuomiota ensisijaisesti törkeästä petoksesta ja rahankeräysrikoksesta, käräjäoikeus katsoi miehen roolin kuitenkin avustavaksi.

Mies tuomittiin menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 1 340 945 euroa. Lisäksi hänen tulee korvata kuudelle asianomistajalle 56 788 euroa korvausta taloudellisista vahingoista. Liikemiehen tulee korvata valtiolle omat oikeudenkäyntikulunsa noin 45 000 euroa sekä asianomistajien kuluja noin 9 500 euron edestä. Jutussa oli kaikkiaan 46 asianomistajaa, mutta vain osa vaati tuomitulta vahingonkorvauksia. Osa asianomistajista ei sijoittanut klubiin rahaa.

Ulkomaan tileillä jäädytettynä yli miljoona korvauksiin

Syyttäjä oli päätynyt omissa laskelmissaan siihen, että tuomitun liikemiehen saama nettohyöty nousi yli kahden miljoonan euron. Syyttäjä oli myös sitä mieltä, että mies oli aiheuttanut pyramidissa alapuolellaan oleville ainakin 437 000 euron vahingon ja yli miljoonan euron vahingonvaaran. Oikeuden mukaan petoksesta koitui asianomistajille ainakin 89 000 euron taloudellinen vahinko ja 5 500 euron vahingonvaara.

Käräjäoikeuden mukaan liikemies oli tavoitellut petoksella huomattavaa taloudellista etua ja rahankeräysrikos oli omiaan aiheuttamaan myös sosiaalisia vahinkoja.

Tuomittu on tunnustanut hankkineensa sijoitusklubille uusia jäseniä ja sijoituksia, mutta kiistänyt erehdyttäneensä tahallaan ketään. Keski-Pohjanmaan käräjäoikeuden mukaan liikemies hankki Wincapitalle ainakin 48 uutta jäsentä käyttäen hyväksi klubin nettisivuilla julkaistuja tietoja sen harjoittamasta vedonlyöntitoiminnasta ja valuuttakaupasta sekä niiden tuotto-odotuksista.

Oikeus piti voimassa Oulun käräjäoikeuden vuonna 2008 asettaman vakuustakavarikon. Liikemiehen Luxemburgin pankkitillillä on jäädytettynä 1 214 688 euroa ja Iso-Britanniassa 19 606 euroa. Varat pysyvät jäissä, kunnes korvaukset on maksettu.