1. yle.fi
  2. Uutiset

Mustikalle halutaan samppanjasuoja

Suomen ja Ruotsin metsämustikalle puuhataan EU:n alkuperäsuojaa. Suojaus parantaisi metsämustikan asemaa ja estäisi osaltaan pensasmustikan myymistä parempilaatuisena metsämustikkana.

luonto
Mustikan sotkemat sormet ja rasiallinen marjoja mättäällä
Anna Sirén / Yle

Mustikoiden välinen ero halutaan tehdä selväksi EU:n alkuperäsuojauksen avulla. Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Simo Moisio tähdentää, että ero olisi suoja kuluttajalle.

Italialaiset ovat saaneet EU:lta suojauksen herkkutatilleen, joten kyllä pohjoisen metsämustikallakin pitäisi olla mahdollisuus.

Simo Moisio

– Pohjoisen runsaassa valossa kasvava metsämustikka on aivan eri marja kuin pensasmustikka tai eteläisemmissä maissa kasvava metsämustikka. Nämä kaikki erilaiset mustikat taipuvat kuitenkin tällä hetkellä maailmalla lopputuotteissa samaksi marjaksi, englanninkielessäblueberry.

Moision mukaan mustikat ovat menneet sekaisin myös Suomessa.

– Suomalaiset tutkimuslaitokset ja yliopistot käyttivät 1990-luvun alkupuolella laajempaa marjatutkimusta aloittaessaan metsämustikasta pensasmustikkaan viittaavaa englanninkielistä nimeä blueberry. Metsämustikan oikeaa nimeä bilberry alettiin käyttää vasta vuosituhannen vaihteessa. Kouluissa meillä opetetaan edelleenkin tuota väärää nimeä mustikasta, Moisio naurahtaa.

Samppanjan ja herkkutattien peesissä

Mustikalla ja mustikalla on siis eroa kuten kuohuviinillä ja samppanjalla.

– Periaatteessa juomissa ratkaiseva on alue, jossa raaka-aine on kasvanut ja tuote on valmistettu. Mikäli suoja saataisiin pohjoisen metsämustikalle, sen asema paranisi ja myös tuoteväärennöksiä voitaisiin estää tehokkaalla valvonnalla. Heikompilaatuisia pensasmustikkaa ja etelän mustikkaa ei voitaisi myydä parempana pohjoisen metsämustikkana.

Suomalaisista tuotteista Kainuun rönttönen, Lapin puikula ja poro ovat esimerkkejä alkuperäsuojan saaneista tuotteista. Suojauksen saaminen mustikan kaltaisille raaka-aineille on harvinaisempaa.

– Italialaiset ovat saaneet EU:lta suojauksen herkkutatilleen, joten kyllä pohjoisen metsämustikallakin pitäisi olla mahdollisuus alkuperäsuojaukseen. Varmuutta ei ole, joten nyt yritetään saada vielä Ruotsi mukaan hakijaksi, jolloin rintama olisi vahvempi. Etelän mustikan ja pensasmustikan kasvattajat ja markkinoijat toisaalta pistävät varmasti vastaan, Simo Moisio arvelee.

Suomessa suojausaloitetta viedään eteenpäin maa- ja metsätalousministeriön johdolla.

– Ruotsi tekee omat päätöksensä asiassa toukokuulla. Ajatus on, että EU:lle hakemus saataisiin lähetettyä kesään mennessä.

Lue seuraavaksi