Muumi-Reinot valloittavat kohta Japania?

Suomen Kumitehdas Oy:n toimitusjohtaja Arto Huhtinen kertoo, että Japanissa käydään parhaillaan neuvotteluja merkittävän tavarataloketjun kanssa muumiaiheisten Reino-tossujen viennistä. Japanin yhteistyösopimuksen toteutuminen olisi yhtiön ensimmäinen merkittävä ulkomaanvientikanava.

Kotimaa
Reino ja Aino Kotikengän ompelimon työntekijöitä Lieksassa
Reino-tossut valmistetaan Lieksan ompelimossa.Yle / Lasse Laitinen

Lieksassa Reino- ja Aino-tossuja valmistava yritys pyrkii avaamaan ulkomaanmarkkinat Japanista, jossa muumiaiheisilla tuotteilla on tällä hetkellä hyvä menekki. Tossut ovat tällä hetkellä esillä yhteistyökumppaneiden messuilla ja neuvotteluja käydään toimitusjohtaja Arto Huhtisen mukaan merkittävän tavarataloketjun kanssa.

Reinoja on valmistettu Lieksassa 10 vuoden aikana 2,5 miljoonaa paria ja kaikki on onneksi myynytkin.

Arto Huhtinen

- Toivotaan, että saataisiin sinne vienti lähtemään. Olemme vieneet pitkään polkupyöränrenkaita Japaniin ja olemme miettineet sitä markkinaa muutenkin. Nyt näyttää siltä, että muumikenkä avaa markkinoita heidän kauppaketjuihin, Huhtinen sanoo.

Kengät ja renkaat pelastivat

Huhtisen johtama yritysrypäs oli vielä viime vuosikymmenen puolella pahoissa talousvaikeuksissa. Muita Huhtisen yrityksiä ovat Reino ja Aino Kotikenkä Oy, Suomen Rengastehdas Oy ja Roavvoaivi Oy, eli kenkäverkkokauppa.

Reino-tossut
Japaniin pyritään viemään muumiaiheisia ReinojaReino & Aino Kotikenkä Oy

Vielä vuonna 2008 yrityksillä oli velkaa liki 10 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä nettovelkasumma on kahden miljoonan euron tasolla.

Suunnitelmissa on, että pystymme tulevaisuudessa tietenkin investoimaan.

Arto Huhtinen

Juuri kenkämyynti nosti juuri Reino & Aino Kotikenkä Oy:n tuloksen pikku hiljaa voitolliseksi.

- Reinoja on valmistettu Lieksassa 10 vuoden aikana 2,5 miljoonaa paria ja kaikki on onneksi myynytkin. Tämän yhtiön se pelasti ja toinen on ollut polkupyörien nastarenkaat. Reinot ovat olleet tähän asti 90 prosenttisesti kotimaan markkinoiden tuote, toisin kuin renkaat, joista 80-90 prosenttia menee vientiin, Huhtinen kertoo.

Tuotanto keskitetty Lieksaan

Huhtisen suunnitelmissa on päästä eroon lopuistakin veloista, jonka jälkeen yhtiö olisi valmis investointeihin Lieksassa.

- Tähän mennessä olemme menneet säästöliekillä, emmekä ole juurikaan investoineet. Olemme keskittäneet lähes kaiken toimintamme Lieksaan ja tehtaan tuotteita (kenkiä ja renkaita) on 10 vuodessa myyty 200 miljoonalla eurolla. Suunnitelmissa on, että pystymme tulevaisuudessa tietenkin investoimaan.