Katainen: Soten perustuslakiongelmat ratkaistava tai luotava uusi malli

Kokoomus on miettinyt useita vaihtoehtoisia malleja nyt lausunnoilla olevalle sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen ehdotukselle. Suunniteltua mallia ei perustuslakiongelmien takia voida viedä sellaisenaan eteenpäin.

politiikka
Pääministeri Jyrki Katainen.
Jussi Nukari / Lehtikuva

Pääministerin mukaan sote-ratkaisu on löydyttävä.

– On hahmoteltu kaikkia eri vaihtoehtoja – ensi sijassa sitä, miten voimme parantaa tätä lausuntokierroksella olevaa mallia, jos tarve vaatii. Sitä on kritisoitu jo siinä vaiheessa kun se lähti lausunnoille. Meidän pitää varautua siihen, että joko sitä rukkaamalla tai sitten toinen malli tilalle – mutta sote-ratkaisu pitää saada tehtyä.

Kokoomus varautuu jo siihen, että jo valmistellusta mallista joudutaan luopumaan tai sitä joudutaan muuttamaan tuntuvasti. Hankalimmaksi ongelmaksi Katainen kuvaa mallin perustuslakiongelmia.

– Mitään sellaista mallia ei voi olla, mikä ei perustuslain mukaan ole läpi vietävissä. Siksi pitää miettiä, miten nykyistä mallia kehitetään tai sitten kehitetään uusia malleja.

Yle Uutiset kertoi eilen myös sosiaalidemokraattien valmistautuvan siihen, että jo työstetyllä sote-mallilla ei voida edetä.

Pääministeri Jyrki Kataisen mukaan kokoomuksella ei ole täydellistä mallia, jolla sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus toteutettaisiin. Viikonloppuna julkisuudessa puhuttiin kokoomuksen mallista, jossa viisi erityisvastuualuetta vastaisivat kaikesta erikoissairaanhoidosta ja kunnat perushoidosta. Kataisen mukaan se on vain yksi monista vaihtoehdoista, ja siinäkin on ongelmansa.

– Siinäkin keskustelussa on huomattu paljon puutteita, se ei sellaisenaan menisi.

Vielä Katainen ei kuitenkaan ole valmis tekemään ratkaisuja. Lakiluonnos on kunnissa lausuntokierroksella, määräaika päättyy torstaina.

– Otetaan ihan rauhassa, katsotaan kuntien palaute. Miten nykymallia voidaan parantaa – pitää löytää perustuslakiin perustuvat ratkaisut.

Kunta- ja hallintoministeri Henna Virkkunen (kok.) puolestaan painotti tiistaina Yle Puheen Politiikkaradiossa (siirryt toiseen palveluun), että sote-uudistuksen pohjana olevasta vastuukuntamallista ei pidä luopua. Virkkunen myös tyrmäsi väitteet, että kokoomus olisi ottamassa irtiottoa hallituksen sote-linjauksista.