Hyppää sisältöön

Menestyvän vierailuesityksen ennustaminen liki mahdotonta

Putous-suosikki Aku Hirviniemen monologiesitykset peruttiin Kuusankoskella heikon lipunmyynnin vuoksi. Hitaasti lähti liikkeelle myös Arja Korisevan Suomi-Filmin sävelin Kotkassa. Alan ammattilaisten mukaan yleisön mieltymyksiä ei voi tietää etukäteen.

Viihdetaiteilija Arja Koriseva. Kuva: YLE

Näyttelijä Aku Hirviniemi kiertää Suomea tänä vuonna Melomista -nimisen monologiesityksensä kanssa. Muilla paikkakunnilla kiinnostusta on riittänyt, mutta kuusankoskelaisia Putous-suosikin esitys ei houkutellut. Ennakkomyynti Kuusankoskitalon esitykseen oli sen verran laimeaa, että maaliskuun alun kaksi esitystä päätettiin perua kokonaan.

Yleisesti ottaen hauskat esitykset vetävät tällä hetkellä paremmin yleisöä.

Pekka Nuru

Markkinointi ja lipunmyynti olivat Kuusankosken Teatterin vastuulla. Esityksen tuottaa KP Ideat -niminen yhtiö. Toimitusjohtaja Kari Paukkunen ei osaa sanoa syytä nihkeään ennakkomyyntiin. Joskus hyväkään esitys ei vain kiinnosta yleisöä. Esityksen suosion ennustaminen on ylipäätään hänen mielestään vaikeaa.

– Jos sen tietäisin, niin olisin varmaan aika rikas mies, Paukkunen sanoo.

Yleisö haluaa nauraa

Produmo-yhtiön tuotantoa ovat olleet viime vuosina muun muassa Ilkka Heiskasen ja Erkki Saarelan tähdittämät monologiesitykset Huovisen erikoiset sekä Mysteerio Buffo.

Yhtiön tuottaja Pekka Nuru kertoo taloudellisesti epävarmojen aikojen näkyvän kunnallisten teatterien ostobudjeteissa, eikä vierailevia esityksiä kysytä entiseen malliin. Myöskään Nurun mielestä esityksen menestystä ei voi tietää etukäteen.

– Yleisesti ottaen hauskat esitykset vetävät tällä hetkellä paremmin yleisöä, Nuru sanoo.

Mainontaan pitää panostaa enemmän

Karhulan Työväennäyttämön puheenjohtaja Risto Kunelius sanoo, että vierailuesityksiä pitää nykyisin markkinoida entistä enemmän. Yhden näytelmän mainontaan menee noin 300 euroa enemmän kuin aiemmin.

Ihmiset tinkivät helposti kulttuurista, ja pääsylippujen ostaminen jätetään yhä myöhäisemmäksi. Karhulassa lippujen lunastamista onkin muutettu, ja nykyisin lippu pitää lunastaa viimeistään kaksi viikkoa ennen esitystä.

Varsinaisia pohjanoteerauksia vierailuesitysten joukkoon ei ole Kuneliuksen mukaan mahtunut. Joskus yleisömäärä voi ylittää odotukset moninkertaisesti, kuten Kyminsuussa taannoin nähty Flamenco-tanssiesityksessä.

– On tärkeää rytmittää esitykset oikein. Tietynlainen esitys toimii paremmin syys- kuin kevätkaudella, toteaa Kunelius.

Vuoden alussa Kyminsuussa esitettiin Arja Korisevan tähdittämä Suomi-Filmin sävelin, jossa kuultiin läpileikkaus suomalaisen elokuvan kulta-ajasta. Lipunmyynti käynnistyi hyvin hitaasti, mutta lopulta esitys myytiin loppuun kahdesti.

.
.