1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helsinki-Vantaan lentoasemalta pieniä määriä glykolivesiä luontoon

Pieni osa lentokoneiden jäänestossa syntyvistä glykolivesistä pääsee Helsinki-Vantaan lentoasemalta ympäristön puroihin ja ojiin.

Kuva: YLE

Ympäristöraportin mukaan valtaosa Helsinki-Vantaan lentokentän glykolivesistä käsitellään asiallisesti. Vesiä viedään muun muassa Viikinmäen jätevedenpuhdistamolle. Pieni osa glykolivesistä päätyy kuitenkin ympäri vuoden ilman käsittelyä ympäristön puroihin ja ojiin.

Ongelmana ovat erityisesti vanhojen kiitoteiden yksi ja kaksi alueilla muodostuvat valumavedet, kertoo Vantaan ympäristöjohtaja Stefan Skog Ylen aikaisen haastattelussa.

- Varmasti 90 prosenttia saadaan talteen, mutta kun koneiden pitää lähteä heti liikkeelle ja niitä joudutaan kiireen takia ruiskuttamaan muualla, niin lumi ja sohjo joudutaan keräämään ja viemään altaisiin. Altaatkin ovat viemäröinnin piirissä, mutta kyllähän sieltä lähtee sitä liikkeelle, Stefan Skog sanoo.

Jäänestossa käytettävä glykoli aiheuttaa haittoja ympäristölle.

- Hajuhaittoja ja hapetusongelmia pieneliöstölle ja kaloille, Stefan Skog kertoo.

Vantaan ympäristöjohtaja Stefan Skog pitää lentokentän glykolivesien käsittelyn haasteina kentän laajaa aluetta ja tarkkoja olosuhteita. Kiitotiet on pidettävä joka säällä kuivina.

Vantaan ympäristölautakunta käsittelee ympäristöraportin tuloksia keskiviikkona.