1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Oppilaiden turvallisuuskävelyt aloitettiin Vaasasta

Kolme vaasalaiskoulua toimii pilotteina oppilaille suunnattujen turvallisuuskävelyiden testaamisessa. Turvallisuuskävelyillä pyritään havainnoimaan kouluympäristöä oppilaiden näkökulmasta ja nostamaan esille siihen liittyviä turvallisuusepäkohtia. Ensimmäinen turvallisuuskävely käveltiin tänään tiistaina.

liikenne
Gerbyn koululaiset kiersivät välituntiympäsitöään turvallisuusseikkoja pohtien.
Jarkko Heikkinen/Yle

Vaasalaisen Gerbyn koulun oppilaskunta toteutti ensimmäisenä Suomessa oppilaiden turvallisuuskävelyn tiistaina.

– Ensimmäinen kävely sujui hyvin ja oppilaat olivat hyvin mukana, hehkuttaa hankekoordinaattori Matti Tervasmäki tiistaista pilottikävelyä.

– He osasivat hyvin kartoittaa tiloja turvallisuusnäkökulmasta ja toivat esille mielenkiintoisia havaintoja.

Oppilaiden omat havainnot

Turvallisuuskävelyjen ideana on tuoda esiin oppilaiden näkemyksiä turvallisuuteen liittyvistä epäkohdista koulurakennusta ja koulun lähiympäristöä havainnoimalla. Ennen turvallisuuskävelyjä oppilaat ovat vastanneet kyselyyn, jolla kartoitetaan oppilaiden turvallisuuden tunnetta.

– Reitti suunniteltiin etukäteen aikuisten voimin, ja oppilaille tehdyn turvallisuuskyselyn vastausten perusteella kartoitettiin, oliko sitä tarpeen muuttaa. Meillä oli kaksi reittiä: välituntireitti ja toinen, joka kulki vähän kauempana koulusta. Sen aikana tarkasteltiin muun muassa koulumatka-asioita, Tervasmäki kertoo.

Gerbyn kävelyllä oppilailla oli mukanaan muistiinpanovälineet ja tablettitietokoneet, joille he kuvasivat havaitsemiaan turvallisia ja turvattomalta tuntuvia kohteita. Turvallisuuskävelyn aikana käsiteltiin monia teemoja, kuten välituntiympäristö, tapaturmat, koulumatkat, kiusaaminen sekä ilkivalta.

– Oppilaat huomasivat esimerkiksi, että kun risteyksen lähellä on puita, joissa ei ole vielä lehtiä, kaikki on hyvin. Tilanne kuitenkin muuttuu, kun tulee lehtiä.

Kaikkiin kouluihin myöhemmin

Kaksi muuta pilottikoulua, Suvilahden koulu ja Vaasan keskuskoulu, kävelevät myöhemmin.

– Suvilahden koululla turvallisuuskävely toteutetaan nyt torstaina vähän eri tavalla. Siellä kävelemässä on kaksi kokonaista luokkaa, neljäs ja viides luokka, kun Gerbyssä kävelyn suoritti oppilaskunta. Keskuskoululla kävellään huhtikuussa ja siellä kävely suoritetaan sisätiloissa, Matti Tervasmäki sanoo.

– Turvallisuuskävelyistä kerätään kokemukset, ja tarkoitus on mallintaa niiden perusteella kävely muihinkin Vaasan kouluihin.

Lue seuraavaksi