Ukrainan kriisi on kamppailua sosiaalisen median käyttäjien mielikuvista

Sotatieteiden tohtorin Jarno Limnéllin mukaan sosiaalisen median hallitseminen ja omaa päämäärää palvelevan tiedon tuottaminen on konflikteissa tärkeä osa strategiaa.

Ulkomaat
Useissa uutisjutuissa eri henkilöitä näytelleestä naisesta tehtiin kuvakollaasi, joka levisi sosiaalisessa mediassa. Kuvakaappaus Twitteristä.
Useissa uutisjutuissa eri henkilöitä näytelleestä naisesta tehtiin kuvakollaasi, joka levisi sosiaalisessa mediassa. Kuvakaappaus Twitteristä.

Ukrainan kriisiä seuraava törmää englanninkielisessä sosiaalisessa mediassa helpoiten maan vanhaa hallintoa ja Venäjää vastustaviin viesteihin ja venäläismediasta paljastettuihin huijauksiin. Viime viikolla verkossa esimerkiksi levisi kuva (siirryt toiseen palveluun) naisesta, joka näytteli eri henkilöä useissa Venäjän mediassa julkaistuissa uutisjutuissa.

Virheellistä tietoa tulee myös vanhan hallinnon vastustajien puolelta. Esimerkiksi Twitterissä levinnyt kuva (siirryt toiseen palveluun) syrjäytetyn presidentti Viktor Janukovitshin kultaisesta vessanpöntöstä osoittautui huijaukseksi.

Sosiaalisessa mediassa on Ukrainan kriisistä valtava määrä varmistamatonta tietoa, jonka tutkiminen vaatii ennennäkemätöntä medialukutaitoa.

- Tämän päivän konfliktit ovat myös kamppailua sanoista, kuvista ja mielikuvista, ja se joka hallitsee sosiaalista mediaa, hallitsee vahvasti myös todellisuudessa, muistuttaa Jarno Limnéll, sotatieteiden tohtori ja Intel Securityn kyberturvallisuusjohtaja.

Somesota ammattimaistuu

Limnéll arvioi, etteivät Facebook ja Twitter ole nousseet Ukrainan kriisissä Egyptin kansannousun kaltaiseen suosioon. Venäläinen sosiaalisen median palvelu VKontakte on Ukrainassa ja Venäjällä niitä paljon suositumpi. Viime viikolla Venäjä esti alueellaan pääsyn useille Ukrainan mielenosoituksiin liittyvien liikkeiden, kuten äärioikeistolaisen Oikean sektorin VKontakte-sivuille. Asiasta kertoi esimerkiksi uutissivusto Mashable (siirryt toiseen palveluun). Muualta maailmasta sivuille edelleen pääsee.

- On mielenkiintoista nähdä, sääteleekö näitä sosiaalisen median palveluita pyörittävä valtio jatkossakin sitä, mitä suurelle yleisölle näytetään, Jarno Limnéll pohtii.

Limnéll uskoo, että valtiot ja muut kansainvälisen politiikan toimijat muuttavat tulevaisuudessa sosiaalisen median käyttöään yhä ammattimaisemmaksi. Hän myös uskoo, että Youtube-videoiden merkitys kriisien tiedonvälityksessä tulee kasvamaan, koska ne välittävät todentuntuista tietoa tapahtumista kielimuurista huolimatta.

Omaa päämäärää tukevan tiedon tuottamisen ja väärien huhujen oikaisemisen strateginen merkitys on jo huomattu.

- Tässä valveutuneimpia lienee Israel, jolla on satoja sosiaalisen median sotilaita, jotka pyrkivät tuottamaan tietynlaista totuutta Israelin tapahtumista.

Propagandatulva herättää myös vastareaktioita. Ukrainassa Mohylan journalistikoulun opiskelijat perustivat faktantarkistussivusto StopFaken (siirryt toiseen palveluun), jolla he yrittävät paljastaa verkossa ja mediassa leviäviä huijauksia ja vääriä tietoja Ukrainan tilanteesta. Vääriä tietoja yrittää oikaista myös toinen ukrainalaissivusto Fakecontrol (siirryt toiseen palveluun).