1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rautaruukit

Tonttikiista jarruttaa Billnäsin kehittämistä

Billnäsin ruukin kehittäminen kangertelee tonttikiistan takia Raaseporissa. Alueen omistaja Olli Muurainen haluaisi ostaa Fiskarsilta maa-alueen ruukin ytimestä, mutta kauppoja ei ole toistaiseksi syntynyt. Muurainen on laittanut uudet investoinnit ja yleisötapahtumat jäihin tilanteen takia.

rautaruukit
Billnäsin omistajan ja Fiskarsin välinen kiista koskee 1,5 hehtaarin kokoista tonttia ruukin ytimessä.
Yle

Entinen Pohjan kunta myi Billnäsin historiallisen ruukkialueen Olli Muuraiselle viisi vuotta sitten. Alueen rakennuksia on sittemmin kunnostettu kokous- ja majoituskäyttöön. Nyt ruukin kehittäminen polkee paikallaan yrittäjän ja Fiskarsin välisen tonttikiistan takia.

- Me tarvitsemme rakennusoikeutta ja tilaa rakentaaksemme uutta Billnäsin ruukkia. Eli tavoite on rakentaa majoitustilaa ja parkkipaikkoja siten, että vanhoihin rakennuksiin laitetaan ravintolat ja kokoustilat. Majoittuminen tapahtuisi uusissa rakennuksissa, joille ei nykyisellä tontilla ole tilaa, Muurainen selventää.

Taustalla vuosia jatkunut kädenvääntö

Fiskarsin omistamasta, puolentoista hehtaarin kokoisesta maa-alueesta on hierottu kauppoja vuosien ajan ilman tulosta. Pörssiyhtiö vaikenee tapauksen yksityiskohdista, vaikka Olli Muurainen on juuri julkaissut internetissä kattavan raportin asioiden kulusta.

- Meillä on 800 miljoonan euron liikevaihto ja me harjoitetaan koko ajan liiketoimintaa ja neuvotellaan erilaisten osapuolien kanssa. Se ei kuulu meidän normaaliin tapaan hoitaa asioita, että me käytäisiin julkisuudessa niitä neuvotteluja. Toki on ilmeistä, että tämä toinen osapuoli ei ole tyytyväinen tähän mennessä käytyjen neuvottelujen lopputulokseen ja hän on halunnut sitten lähteä tällaiseen aika epätavanomaiseen toimenpiteeseen, Fiskarsin viestintäjohtaja Anu Ilvonen kuvailee tilannetta.

Tapahtumat jäissä myös ensi kesänä

Billnäsin ruukissa ei järjestetty viime kesänä yhtään yleisötapahtumaa Olli Muuraisen toimesta. Sama linjanveto on tehty myös kuluvalle vuodelle. Alueen kehittäminen on niin ikään pysähdyksissä.

- Uusia investointipäätöksiä ei ole tehty viimeisen 1,5 vuoden aikana ja se on tietenkin valitettavaa. Toki aluetta voi käyttää hyvin pienimuotoisesti kuten tähänkin asti, mutta en usko, että se on alueelle tai työpaikoille tai Billnäsin ruukin tulevaisuudelle hyväksi.

Tonttikiista nousee todennäköisesti esille Fiskarsin keskiviikkona pidettävässä yhtiökokouksessa. Epäselvää on ainakin se, mitä suuryhtiö tekee peltotontilla ja toisaalta myös se, kuinka suurelta osin Billnäsin kehittäminen on riippuvainen pienehköstä maa-alueesta.

Lue seuraavaksi