1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teatteritaide

Suomalaisteatterit uusille urille – kiertuenäytelmä yhteisproduktiona Berliinissä

Kuusi teatteria aloittaa taiteellisen kehittämistyön. Teatterien joukossa on viisi kotimaista ja ruotsalainen Riksteatern. Yhteistyön tuloksena syntyy kaksikielinen esitys Minna Canthin klassikosta Sylvi. Näytelmän sovittaa ja ohjaa Mikko Roiha. Se esitetään sata kertaa eri puolilla Suomea ja Ruotsia.

Kuva: Raila Paavola / Yle

Viisi suomalaisteatteria eli Kokkolan kaupunginteatteri, Savonlinna teatteri, Vasa Teatern, Klockriketeatern ja Åbo Svenska Teaternista sekä ruotsalainen Riksteatrn ja suomalais-saksalainen Vapaa Teatteri aloittavat taiteellisen yhteistyön. Yhteistyön tuloksena syntyy kaksikielinen esitys Minna Canthin klassikosta Sylvi. Näytelmän sovittaa ja ohjaa Mikko Roiha. Mukana olevat suomalaisteatterit luovuttavat kukin yhden näyttelijän Vapaa Teatterin valmistamaan kiertue-esitykseen.

– Aiemmin ei ole tehty näin laajassa mittakaavassa kaksikielistä yhteistyötä, jossa on mukana eri laitosteattereita ja pienempiä ryhmiä, kertoo Kokkolan kaupunginteatterin johtaja Sini Pesonen.

Näytelmä harjoitellaan Berliinissä, jossa on myös ensi-ilta 17.6. Sen jälkeen se lähtee tien päälle.

– Silloin kun meillä on Sylvin esitykset, niin näyttelijöillämme on vähän vapaampaa. Saamme myös yhteen omaan esitykseemme hieman pidemmän harjoituskauden. Näin ehkä vältämme työuupumukselta, pohtii Pesonen.

Edessä pitkä kiertue

Pesosen mukaan yhteistyöstä koituu monia hyötyjä.

– Tämä tulee taloudellisesti halvemmaksi toteuttaa tuotannollisesti kuin oman talon esitys, kun vaan pysytään näissä budjeteissa, mitä tähän on laadittu, sanoo Pesonen.

Kokkolasta näyttelijävaihtoon yhteisproduktioon lähtee Pia Andersson. Harjoitusperiodi Saksassa kestää viisi ja puoli viikkoa. Hän on iloissaan edessä olevasta vuodesta.

– Olen todella kiitollinen, että saan olla tässä mukana. Tämä on niin erityislaatuinen kokeilu, ettei vastaavaa varmaan tule eteen montaa kertaa elämässä. Tämä on hyvä paikka oppia uutta, hehkuttaa Andersson.

Näytelmää esitetään noin sata kertaa eri puolilla Suomea ja Ruotsia. Esityksiä tien päällä on neljänä päivänä viikossa, keskiviikosta lauantaihin ensi vuoden kevääseen saakka. Kokkolaan Sylvi saapuu tammikuussa, jossa on näillä näkymin 16 esitystä.

– Olen tottunut matkustamaan, minulle uutta on iso esitysmäärä samaa näytelmää, kertoo Andersson.

Sini Pesonen uskoo, että mukana olevat näyttelijät tuovat myös kotiteattereihinsa tuliaisina uusia tuulia ja ideoita.

– Tässä on todella paljon hyviä puolia, tällaisella on varmasti tarvetta myös jatkossa. Pyrimme löytämään lisää uusia yhteistyökumppaneita, neuvottelemme nyt parin muun teatterin kanssa vastaavanlaisesta yhteistyöstä.