1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. kulttuuri

Kaurismäeltä elokuva Ruotsia järkyttäneestä kuningattaresta - "Kuin Obaman tyttäret liittyisivät al-Qaidaan"

1600-luvulla hallinneen kuningatar Kristiinan tarinaa kuvataan Turussa. Aiheestaan huolimatta elokuva on vuoden isoimpia suomalaiselokuvia.

Malin Buska on kuningatar Kristiina. Kuva: Yle

Kuningatar kääntyi katoliseksi. Se oli silloin sama kuin jos Obaman tyttäret liittyisivät nyt al-Qaidaan

Turun linna toimittaa juuri nyt Ruotsin vanhan kuninkaanlinnan virkaa. Linnassa kuvataan parhaillaan elokuvaa suurvallan kuningattaresta Kristiinasta (1626  -1689).

Elokuvaohjaaja Mika Kaurismäki ehti haaveilla _The Girl King _-elokuvanfilmaamisesta lähes 15 vuotta. Siinä ajassa moni asia ehti muuttua.

- Alun perin käsikirjoitus painotti kolmikymmenvuotista sotaa. Se oli enemmän sotaelokuva, emmekä me olisi pystyneet ikinä rahoittamaan sellaista. Sanoin, että tehdään siitä pienempi, intiimimpi, Kristiinaan keskittyvä psykologinen draama, ohjaaja kertoo.

"Ei mitään pukudraamaa"

Elokuvaohjaaja Mika Kaurismäki ei ole aiemmin ohjannut historiallisia draamoja. Aiheessa häntä kiinnostaa kaikki muu kuin pukuloisto.

- En ole historiallisen draaman fani. Ne tuntuvat keskittyvän epäolennaiseen, vaikka kai se on tarpeen näyttää pukuja jos niihin upotetaan miljoonia, Kaurismäki pohtii.

Vaikka kuningatar Kristiinan tarina sijoittuu 1600-luvulle, ei ohjaaja sanojensa mukaan ajattele elokuvaansa epookkina.

- En tee mitään pukudraamaa. Lähden Kristiinan pään sisältä. Se on psykologinen tarina.

Elokuvan kuvaaja on kanadalainen Guy Dufaux, jonka kameratyön jälkeä on nähty muun muassa Oscar-palkitussai _Barbaarien invaasiot _(Les invasions barbares, 2003)-elokuvassa. Kuvaaja maalailee Kristiinan maisemasta vähemmän loistokasta, mutta vaikuttavaa draamaa.

- Elokuvasta ei tule värikäs. Siinä ei tule olemaan värikkäitä pukuja. Se tulee olemaan pelkistetympi, vähän niin kuin teidän talvinen maisemanne, joka on sekin melkein mustavalkoinen.

Ristiriitainen kuningatar

Kristiina on yksi Pohjoismaiden historian ristiriitaisimmista hallitsijoista. Hänen isänsä kuoli katolista armeijaa vastaan käydyssä sodassa, ja viisivuotiaasta Kristiinasta tehtiin kuningatar.

- Se ei ollut hänelle helppoa. Hänellä oli pitkään holhoojia, jotka olivat vanhoja, isoja, vahvoja ja hyvin synkkiä miehiä. Omalla älykkyydellään ja voimallaan hän pystyi kuitenkin vaikuttamaan ja jopa manipuloimaa näitä aikansa mahtimiehiä, ihan Euroopan tasollakin, Kaurismäki kertoo.

Nuori kuningatar halusi tuoda kulttuuria ja sivistystä Ruotsiin. Hänen kutsustaan Ruotsin hoviin muuttikin muun muassa ranskalainen filosofi René Descartes.

Filosofiasta ja valtio-opista kiinnostuneella Kristiinalla oli myös hyvin henkilökohtainen murhe. Hän halusi olla mies.

- Hänet oikeastaan kasvatettiin miehenä. Hän huijasi kaikkia jo syntyessään. Jotenkin siinä synnytystilaisuudessa katsottiin, että hän on mies ja julistettiin, että kuningas on syntynyt. Se hämäsi jopa hänen isäänsä kuningas Kustaa Aadolf II:ta jonkin aikaa.

Tuon ajan ajattelussa naista pidettiin epätäydellisenä versiona miehestä, mikä sai Kristiinan pyrkimään siihen, että hän olisi "täydellisempi".

Sukupuoli-identiteettiä ja suhdetta kamarineito Ebba Sparreen ei kuitenkaan 1600-luvulla pidetty suuren kohun arvoisina asioina. Varsinaisen kohun sen sijaan aiheutti se, että Kristiina 28-vuotiaana luopui kruunustaan ja petti Ruotsin kansan kääntymällä katoliseen uskoon.

- Hänen isänsä oli kuollut sodassa katolisia vastaan. Se on sama asia kuin jos tänä päivänä Obaman tyttäret liittyisivät al-Qaidaan, Kaurismäki sanoo.

Garbosta Buskaan

Yksi Kristiinan holhoojista oli Axel Oxenstierna, jota elokuvassa esittää muun muassa Millennium-trilogiasta ja _Mission Impossible 4 _-elokuvasta tuttu Mikael Nyqvist. Sivuosissa nähdään suomalaisia näyttelijöitä, kuten muun muassa Laura Birn, Samuli Edelmann ja Mikko Leppilampi.

Pääosan tyttökuninkaana nähdään ruotsalainen Malin Buska, jolla on ohjaajan mukaan aivan erityinen suhde Kristiinaan.

- Hänen äitinsä ja mummonsa olivat suuria Kristiina-faneja. He antoivat hänelle toiseksi nimeksikin Kristiina. Sitten ruvettuaan näyttelemään hän on ajatellut, että voisi jonain päivänä näytellä Kristiinaa. Se olisi ikään kuin hänen unelmaroolinsa.

Buska astuu suuriin saappaisiin, sillä Kristiinasta on tehty elokuvia ennenkin. Tunnetuin niistä lienee Robert Mamoulianin _Queen Christina _(1933), jossa modernia naiskuningasta esittää itse Greta Garbo.

Suomessa Kristiinan tarinaa on aikaisemmin taiteelliseen muotoon näytelmäkirjailija Laura Ruohonen, jonka _Kuningatar K:ta _pidetään yhtenä uuden kotimaisen draaman huipputeoksista.