Kaksi lentoyhtiötä yhteistyöhön Interpolin kanssa

Interpol on antanut kahdelle lentoyhtiölle suoran pääsyn varastettujen passien tietokantaan. Testiyhtiöiksi valittiin Air Arabia ja Qatar Airways.

Ulkomaat

Kansainvälinen poliisijärjestö Interpol on antanut kahdelle lentoyhtiölle suoran pääsyn varastettujen passien ja matkustusasiakirjojen tietokantaan kokeilussa, jonka tarkoituksena on vaikeuttaa rikollisten mahdollisuuksia hyötyä varastetuista asiakirjosta.

Interpolin pääsihteerin Ronald K. Noblen mukaan poliisijärjestö etsii tehokkainta tapaa lentoyhtiöille suorittaa passintarkastuksia.

Vain muutamat maat – Yhdysvallat, Ranska, Yhdistyneet arabiemiirikunnat ja Sveitsi – käyttävät aktiivisesti Interpolin luomaa tietokantaa.

Noblen mukaan viime vuonna matkustajat pääsivat koneeseen yli miljardi kertaa niin, että heidän passejaan ei verrattu Interpolin tietoihin. Interpolin mukaan passien tietojen tarkastaminen kestää noin sekunnin.

Interpol valitsi Air Arabian ja Qatar Airwaysin testilentoyhtiöiksi, koska ne ovat kontroilloineet kaikkien matkustajiensa passit Interpolin avulla.

Noblen mukaan varastetuista passeista tuli varsinainen ongelma World Trade Centerin pommi-iskun jälkeen vuonna 1993.

Lähteet: AP