Lavrov ja Kerry keskustelivat Ukrainasta, ei konkreettisia tuloksia

Venäjän ja Yhdysvaltain ulkoministerien puhelinkeskustelujen kerrotaan jatkuvan. Venäjän-vierailulle Kerry ei lähde, ennen kuin Putin osoittaa halua neuvotella, Yhdysvallat sanoo.

Ulkomaat

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on painottanut puhelinkeskustelussa Yhdysvaltain ulkoministerille John Kerrylle, että Krimin asukkaille tulee antaa oikeus päättää tulevaisuudestaan, sanoo Venäjän ulkoministeriö.

Lavrovin kerrotaan korostaneen myös, että Ukrainan kriisin ratkaisemisessa on otettava huomioon Ukrainan kaikkien alueiden väestön toiveet.

Ulkoministeriön lausunnon mukaan Lavrov ja Kerry vaihtoivat mielipiteitä maittensa konkreettisista ehdotuksista Ukrainan rauhan ja sopusoinnun takaamiseksi. Lausunnosta ei ilmene, löysivätkö ministerit yksimielisyyttä mistään kysymyksistä. Keskustelujen kuitenkin kerrottiin jatkuvan.

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan Kerry teki puhelussa selväksi, etteivät Venäjän vastaukset Yhdysvaltain ehdotuksiin ole riittäviä tai luo pohjaa diplomaattiselle ratkaisulle. Myös Yhdysvallat vahvisti, että puhelinkeskusteluja jatketaan myöhemmin tällä viikolla.

Maanantaina Lavrov kertoi Kerryn kieltäytyneen kutsusta vierailla Moskovassa. Yhdysvaltain viranomaisten mukaan vierailu on ajankohtainen vasta sitten, kun presidentti Vladimir Putin osoittaa neuvotteluhalukkuutta tai Lavrov saa valtuudet johtaa neuvotteluja.

Kerry ja Lavrov tapasivat Pariisissa ja Roomassa viime viikolla.

Lähteet: AFP, Itar-Tass, Reuters