1. yle.fi
  2. Uutiset

Tadžikistanin johtomiehet luopuvat venäläisistä nimistään

Tadžikit vaihtoivat nimiään venäläisiksi neuvostoaikana. Viime vuosina suuntaus on ollut vastakkainen. Uusin nimenmuutosaalto alkoi tammikuussa.

Ulkomaat

Tadžikistanin sisäministeri on liittynyt maansa johtajien joukkoon, joka on muuttanut venäläisen nimensä maan omalta kieleltä, persiansukuiselta tadžikilta kajahtavaan muotoon.

Sisäministeri Ramazon Rahimovista tuli maanantaina Ramazon Rahimzoda. Hän sanoi haluavansa päätöksellään osoittaa kunnioitusta tadžikkikansan perinteille.

Presidentti Emomali Rahmon näytti suuntaa jo kuusi vuotta sitten luopumalla nimensä venäläisestä -ov-päätteestä. Tuhannet ihmiset seurasivat hänen esimerkkiään, ja paikallishallinnot määrättiin rekisteröimään vastasyntyneiden nimet ilman venäläispäätettä.

Siirtotyöläisen kannattaa vaikuttaa venäläiseltä

Vastakkainen suunta, nimien venäläistäminen, alkoi Tadžikistanissa 1930-luvulla, kun maa oli osa Neuvostoliittoa. Neuvostovallan luhistuessa 1990-luvun alussa vahvistui kansallismielinen hanke persiansukuisiin nimiin palaamisesta naapurimaan Afganistanin tavoin.

Uusin nimenmuutosaalto alkoi tammikuussa. Tuolloin maan pääsyyttäjä Šerhon Salimzoda sanoi havainneensa, että kansallistuntemus on nuorison joukossa valitettavan heikkoa. Sen jälkeen useat korkeassa arvoasemassa olevat tadžikit ovat vaihtaneet nimensä.

Suuntaus ei kuitenkaan ole yhtenäinen. Yli miljoona tadžikkia elää siirtotyöläisinä Venäjällä, jossa venäjältä kuulostava nimi on tärkeä etu sekä työnhaussa että viime kädessä kansalaisuuden saamisessa. Lähes puolet köyhän Tadžikistanin bruttokansantuotteesta on peräisin siirtotyöläisten ansioista.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi